Sberbank v Rusiji: ljudje mrzlično dvigujejo denar

Gospodarstvo 28. Feb 202208:20 > 13:17 0 komentarjev

Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank, ki je v večinski lasti ruske države, negotovo. Ker poslovalnice konec tedna niso bile odprte, so Rusi mrzlično dvigovali denar na bankomatih, kjer so se zato vile dolge vrste.

Posledice sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino se že čutijo na finančnih trgih. Ena od sankcij Zahoda je izključitev nekaterih ruskih bank iz mednaordnega plačilnega sistema SWIFT, kar bi pomenilo veliko oviro za rusko državo in gospodarstvo pri mednarodnem poslovanju. Ruski rubelj je ob napovedi ostrih sankcij Zahoda padel na zgodovinsko najnižjo raven proti dolarju. Izgubil je 25 odstotkov vrednosti.

Evropska podružnica Sberbanke bo po napovedi Evropske centralne banke “propadla ali verjetno propadla”. Zaradi poslabšanja likvidnosti v prihodnje verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov. Sberbank je bila v preteklih dneh podvržena znatnim odlivom. Dvigi pa so privedli do poslabšanja likvidnosti banke in ni razpoložljivih sredstev.

Razmere pa niso nič boljše na njenem domačem trgu. Ruska centralna banka si sicer prizadeva zagotoviti finančno stabilnost, zato bo od danes nadaljevala odkup zlata na domačem trgu. Negotove razmere pa skrbijo predvsem njihove komitente, ki so pretekli konec tedna mrzlično začeli dvigovati denar in svoje prihranke. Ker pa bančne poslovalnice niso bile odprte, so se pred bankomati vile dolge vrste komitentov. Več v zgornjem videoposnetku.