Šefu statističnega urada Tomažu Smrekarju se po reviziji rasti BDP trese stolček

Gospodarstvo 26. Sep 202323:09 10 komentarjev
Oddaja BDP
Denis Sadiković/N1

Potem ko je statistični urad zmanjšal lansko rast bruto družbenega proizvoda (BDP) s 5,4 na 2,5 odstotka, kar je največja revizija rasti BDP doslej, je vlada v torek začela postopke za razrešitev direktorja urada Tomaža Smrekarja. Ta bo najprej dobil možnost, da se izreče o očitanih mu kršitvah. Kakšne so, za zdaj ni znano.

Pred enim mesecem je Statistični urad Republike Slovenije (Surs) objavil največjo revizijo rasti BDP do zdaj. Presenečenje je bilo veliko, tudi med strokovnjaki s področja ekonomije in financ. V javnosti so se pojavila vprašanja, kako je to mogoče, kaj revizija pomeni za letošnjo rast in za proračunsko blagajno, ki jo zaradi poplav čakajo izjemno visoki izdatki.

Na uradu so razlagali, da je bila prvotna ocena o lanski gospodarski rasti iz februarja pripravljena kot seštevek četrtletnih podatkov za BDP. Četrtletni izračuni temeljijo na takrat dostopnih virih podatkov, ki so manj popolni, manj zanesljivi in z manjšim zajetjem ter večino opazovanih pojavov merijo zgolj posredno, so obrazložili.

Generalni direktor Sursa Tomaž Smrekar je zanikal očitke o nepravilnostih pri pripravi podatkov. Kljub temu je vlada od Sursa zahtevala natančna pojasnila, na torkovi dopisni seji pa začela postopek Smrekarjeve razrešitve.

Možnost, da se izreče

Vlada je namreč sprejela sklep, da Smrekarja “seznani o očitanih kršitvah in možnih razlogih za razrešitev ter ga pozvala, da se do njih opredeli”. Kdo je ugotovil domnevne kršitve in kakšne so, vlada v sporočilu po seji ni navedla. Kot poroča Delo, je razlog razrešitve neustrezno komuniciranje ob reviziji rasti BDP.

V skladu z 10. členom zakona o državni statistiki lahko vlada direktorja urada razreši, če ugotovi, da so zaradi neustreznih organizacijskih rešitev nastale večje motnje pri delu urada.

Druga predčasna menjava?

Smrekar je na položaj prišel maja 2020, po začetku epidemije in mandata vlade Janeza Janše. Takrat je moral s položaja pred iztekom mandata oditi prejšnji direktor Bojan Nastav, kar je bila prva predčasna zamenjava direktorja Sursa v zgodovini samostojne države. Zdaj je očitno pred vrati druga.