Novica, ki je presenetila nemške analitike: “Recesije ne bi smeli podcenjevati”

Gospodarstvo 08. Maj 202310:01 2 komentarja
Nemška industrija
PROFIMEDIA

Obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji se je marca v primerjavi s februarjem zmanjšal za 3,4 odstotka, ta novica je presenetila tamkajšnje analitike, ki so pričakovali boljši rezultat. "Ti podatki so še en dokaz, da nevarnosti recesije ne bi smeli podcenjevati," je povedal nemški analitik.

Obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji se je marca v primerjavi s februarjem zmanjšal za 3,4 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad. Novica je presenetila analitike, ki so po dveh zaporednih mesecih rasti pričakovali boljši rezultat. Podatki so okrepili pričakovanja, da se Nemčiji morda vendarle ne bo uspelo izogniti recesiji.

Glavni razlog za tolikšen upad industrijske proizvodnje, ki sledi dvema zaporednima mesecema nepričakovano velike rasti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP občutno zmanjšanje proizvodnje avtomobilov in sestavnih delov zanje. Ta se je v primerjavi s februarjem marca skrčila za 6,5 odstotka, potem ko je februarja beležila 6,9-odstotno rast.

Novica je presenetila tudi gospodarsko ministrstvo. Kot so po poročanju AFP zapisali v sporočilu, “nepričakovano velik padec” sledi občutni in stabilni rasti, s katero se je začelo letošnje leto. So pa ob tem poudarili, da so pričakovanja podjetij za prihodnje mesece nekoliko bolj spodbudna.

Analitiki so objavo statističnega urada pospremili z besedami, da gre za novo slabo novico za največje gospodarstvo EU. “Ti podatki so še en dokaz, da nevarnosti recesije ne bi smeli podcenjevati,” je dejal analitik pri banki LBBW Elmar Völker.

Podatki o marčevski industrijski proizvodnji sledijo petkovi novici, da se je obseg industrijskih naročil v Nemčiji marca v primerjavi s februarjem skrčil za 10,7 odstotka, kar je največji padec po aprilu 2020. Analitiki so v komentarjih opozarjali, da se Nemčiji letos morda vendarle ne bo uspelo izogniti recesiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje