Sodišče začelo postopek izbrisa družbe Kylin Prime Capital

Gospodarstvo 29. Maj 202317:38 0 komentarjev
sodišče, sojenje
Profimedia

Ljubljansko okrožno sodišče je 26. maja začelo postopek izbrisa vpisa družbe Kylin Prime Capital iz sodnega registra brez likvidacije. Družba je tretjinska in največja posamezna delničarka Hranilnice Lon, ki sta ji regulatorja že pred leti prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic.

Postopek izbrisa vpisa družbe Kylin Prime Capital iz sodnega registra brez likvidacije je predlagala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Ta je registrsko sodišče obvestila, da družba na registriranem poslovnem naslovu ni dosegljiva ter da nima vidnih oznak svojega delovanja niti poštnega predalčnika. Proti začetku tega postopka je dovoljen ugovor v dveh mesecih od vročitve tega sklepa.

Medtem je skupščina Hranilnice Lon – pri čemer trem delničarjem glasovalne pravice na podlagi odločb ATVP in Banke Slovenije še vedno mirujejo – danes potrdila, da se čisti dobiček za lani v višini okoli 749.000 evrov nameni za pokrivanje prenesene izgube, s čimer se bilančna izguba zmanjša na 4,4 milijona evrov. Skupščina, na kateri je bilo navzočega 73,25 odstotka kapitala z glasovalno pravico, je vodstvu za lani podelila razrešnico ter za člana nadzornikov imenovala Jureta Mikuža. Zoper vse sklepe je delničar Unilink Consulting napovedal izpodbojno tožbo, še izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na Ajpesu.

Največji delničar Hranilnice Lon je bil po podatkih skupščine z 22. maja Kylin s 33,4-odstotnim deležem in 10 odstotki glasovalnih pravic. Sledili so Otmar Zorn s 17,9-odstotnim deležem in 30 odstotki glasovalnih pravic, GIC Gradnje s 16,8-odstotnim deležem in 28 odstotki glasovalnih pravic, FIN-NEP in Capstone Global Solution z nekaj nad šestodstotnim deležem, Unilink Consultin, Rose Capital in Ethic Internationa z nekaj nad dvema odstotkoma delnic in s petimi oz. po štirimi odstotki glasovalnih pravic ter številni delničarji z manj kot odstotnim deležem.

Maja 2019 je Banka Slovenije ugotovila, da je Kylin s povezanimi osebami, in sicer z delničarjem Capstone Global Solutions, brez njenega soglasja presegel kvalificirani delež v Lonu. Zato jima je maja 2019 oz. marca 2021 zamrznila glasovalne pravice in naložila zmanjšanje lastniškega deleža. Zaradi kršitev zakona o prevzemih je Kylinu in družbi FIN-NEP leta 2019 uresničevanje glasovalnih pravic prepovedala tudi ATVP.

Sklad Kylin Prime Group s sedežem v Švici je v lastniško strukturo Hranilnice Lon iz Kranja vstopil leta 2018 v okviru takratne dokapitalizacije, ko je najprej kupil 17,28-odstotni delež. Za prodajo Lonovih delnic v lasti Kylina so bile večkrat razpisane dražbe, ki pa se niso zaključile s prodajo. Hranilnica Lon je imela po podatkih z letnega poročila konec lanskega leta bilančno vsoto v višini 316,63 milijona evrov. Prihodki so se lani povečali za 25 odstotkov, po štirih letih je leto zaključila s čistim dobičkom. Lani je beležila povečevanje vpoglednih vlog za 13 odstotkov in za nekaj več kot 13 odstotkov dvignila raven bruto kreditiranja. Zaposlovala je 100 ljudi in imela devet poslovalnic.

Na januarski skupščini so njeni lastniki na predlog družbe GIC Gradnje med drugim upravo hranilnice pooblastili, da v petih letih poveča osnovni kapital za največ 150.000 delnic oz. 11,25 milijona evrov, tako da bi znašal največ 23,84 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.