Sodišče zakoncema Tuš izreklo pogojni zaporni kazni

Gospodarstvo 22. Jun 202217:33 > 19:10 0 komentarjev
Mirko Tuš
Mirko Tuš (Vir: Srdjan Živulović/BOBO)

Celjsko sodišče je zakoncema Mirku in Tanji Tuš danes izreklo pogojni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovne znamke Tušmobil. Tuš je dobil dve leti pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, njegova soproga pa pogojno leto dni zapora s preizkusno dobo dveh let.

Mirko Tuš mora poleg tega plačati 24 mesečnih obrokov po 18.750 evrov, Tanja Tuš pa bo plačevala dveletne obroke po 3.750 evrov mesečno, je dejal celjski okrožni sodnik Marko Brišnik in poudaril, da sta zakonca Tuš očitani kaznivi dejanji storila namerno in načrtno. Izrečeno kazen je predlagalo tožilstvo, saj sta Tuševa maja letos podpisala sporazum o priznanju krivde.

Zakonca Tuš morata tudi vrniti vse blagovne znamke Engrotušu, ker sta jih pridobila na nezakonit način, in v državni proračun zaradi storitve omenjenih kaznivih dejanj plačati po 121.000 evrov. Prav tako morata poravnati sodne stroške in takso.

Glede odškodninskega zahtevka Tuš holdinga v višini 35,4 milijona evrov je sodišče odločilo, da se holdingu izplača 29 milijonov evrov z računa ene izmed Tuševih družb v Luksemburgu, preostanek denarja pa gre v državni proračun. SID banko, ki je prijavila odškodnino v višini devet milijonov evrov, pa je Brišnik napotil na pravdni postopek. Izrečeno kazen je predlagalo tožilstvo, saj sta Tuševa maja letos podpisala sporazum o priznanju krivde.

Pooblaščenec Tuš holdinga Matjaž Jan je na sodbo že napovedal pritožbo, saj meni, da bi omenjenih 35,4 milijona evrov moral dobiti holding, Tušev zagovornik Emil Zakonjšek in tožilec Luka Grasselli pa sta dejala, da bosta o pritožbi še premislila.

Specializirano državno tožilstvo je zakoncema Tuš in Matjažu Zadravcu, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga in je na februarskem predobravnavnem naroku priznal krivdo, v obtožnici očitalo zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi v sostorilstvu s prodajo blagovne znamke Tušmobil oškodovali Tuš Holding.

Zakonca Tuš naj bi najprej leta 2011 nase brezplačno prenesla to blagovno znamko in jo nato leta 2016 prodala za 29 milijonov evrov. Kot so ob preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada leta 2017 pisali nekateri mediji, naj bi blagovno znamko prenesla na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga, ta pa naj bi bila zelo verjetno v lasti Mirka Tuša in ustanovljena prav z namenom skrivanja pred upniki.

Prav banke upnice naj bi organom pregona tudi prijavile sporne posle, saj so se zavedale, da zakonca Tuš s kupnino najverjetneje ne bosta poravnala svojih obveznosti do skupine Tuš.

premljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!