Sosedje spreminjajo cene goriva: koliko bo treba odšteti od torka?

Gospodarstvo 07. Apr 202314:18 3 komentarji
ina
PROFIMEDIA

V torek se bodo na Hrvaškem, podobno kot v Sloveniji, spremenile cene goriva. Bencin se bo pri južnih sosedih malenkost podražil, cena dizla pa bo padla.

V Sloveniji na nove cene goriva, ki bodo veljale od torka, še čakamo, na Hrvaškem pa so cene že znane.

Liter bencina se bo podražil za štiri cente in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,43 evra, cena za liter dizla pa se bo znižala za en cent in bo znašala 1,33 evra, je na dopisni seji odločila hrvaška vlada. Za primerjavo, pri nas je treba za liter bencina izven avtocest odšteti 1, 374 evra, dizelsko gorivo pa stane 1,449 evra, vendar je treba dodati, da se bodo tudi pri nas v torek cene verjetno spremenile.

Hrvaška vlada je ob novih cenah objavila, da bi, če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, cena bencina od torka znašala 1,66 evra na liter, cena dizla pa 1,56 evra na liter.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela vlada v Zagrebu, so nižje trošarine na energente in električno energijo ter znižanje trgovske marže.

Trošarine na bencin znašajo 406 evrov na tisoč litrov, na dizel 353 evrov na tisoč litrov, trgovska marža pa je omejena na deset centov za liter bencina in dizla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.