Španci postajajo pomemben lastnik idrijske Hidrie

Gospodarstvo 20. Jul 202210:20 > 10:58 0 komentarjev
Hidria
Borut Živulović/BOBO

Družina Svetlik se umika iz lastniške strukture Hidrie. Svoj delež je prodala španskemu avtomobilističnemu dobavitelju Gonvarri, ki je prisoten v 26 državah. Vrednost posla ni znana.

Družina Svetlik je prodala 42 odstotkov družbe H&R, ki je lastnica skupine Hidrie. Svoj delež je prodala španski korporaciji Gonvarri, ki je z večinskimi lastniki v družbi sklenila dogovor o strateškem partnerstvu.

“Cilj novega strateškega partnerstva dveh izjemno propulzivnih in kompatibilnih podjetij, Hidrie in Gonvarrija, je ustvariti vodilnega ponudnika na trgu rešitev in proizvodov za trajnostno električno mobilnost in industrijske aplikacije, s poudarkom na zagotavljanju celovite globalne ponudbe ključnih komponent v sektorju elektromotorskih pogonov. Hidrio in Gonvarrija povezujejo in združujejo številna področja sodelovanja in številne prodajne, nabavne in druge sinergije,” so po sklenjenem poslu sporočili iz Hidrie.

Kot največjo priložnost vidijo v avtomobilskem in industrijskem sektorju, ki se po njihovih besedah zelo hitro razvija in raste. “Predvsem na globalnem trgu statorjev in rotorjev za elektromotorje za električne pogone v hibridnih in električnih vozilih prihodnosti, ki bo od njegovega nedavnega začetka kmalu presegel pet milijard evrov letne vrednosti,” so zapisali.

Novo partnerstvo z Gonvarrijem bo Hidrii omogočilo tudi globalno prodajno in proizvodno rast ter povečalo njen evropski in svetovni doseg ter prisotnost. “Hidrio bo tako to novo partnerstvo popeljalo na pot nove faze tudi globalne rasti,” so sporočili iz podjetja, ki ga vodi Iztok Seljak.

Iz Hidrie so sporočili, da bo še naprej ostala ukoreninjena in vpeta v Slovenijo, “tako z naraščajočimi obstoječimi investicijami, trenutno že potekajoča 40 milijonov evrov vredna investicija v razvoj in proizvodnjo statorjev in rotorjev za e-pogone v Sp. Idriji, kot tudi z načrtovanimi novimi naložbami”.

Preden bo posel tudi uradno potrjen, ga morajo odobriti še evropski in slovenski pristojni organi, ki naj bi bili zaključeni do konca letošnjega leta.

V družbi H&R ima večinski, nekaj čez 52-odstotni delež, sicer konzorcij menedžerjev, ki ga sestavljajo Iztok Seljak, Dušan Lapajne, družina Rejc in podjetnik Alex Luckmann. S prodajo deleža Špancem naj bi se končal boj za prevlado nad Hidrio, ki je potekal med družino Svetlik in skupino, ki jo vodi Iztok Seljak, poročajo Finance.

Gonvarri medtem sodi med vodilna podjetja na trgu predelave jekla in aluminija. Družba je prisotna v 26 državah Evrope, Severne in Južne Amerike ter Azije, kjer zaposluje več kot 6.000 ljudi. Leta 2021 je družba imela več kot štiri milijarde evrov prihodkov in predelala več kot pet milijonov ton jekla, so pojasnili trenutni lastniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!