Stavka povzročila odpoved vseh odhodnih letov iz Bruslja

Stavka na letališču
PROFIMEDIA

Osrednje bruseljsko letališče Zaventem je danes odpovedalo vse odhodne lete, potem ko se je večina varnostnega osebja pridružila vsesplošni stavki v državi, s katero zaradi naraščajoče inflacije zahtevajo višje plače. V tem tednu je sicer napovedanih več stavk v transportnem sektorju po vsej Evropi.

V Veliki Britaniji se tako od torka naprej obeta največja stavka na železniškem omrežju v zadnjih 30 letih, v prihodnjih dneh pa naj bi v več državah stavkali tudi zaposleni v letalskem prevozniku Ryanair. Bruseljsko letališče je potnike o odpovedi skupno 232 letov obvestilo na svoji spletni strani in družbenih medijih.

Po navedbah AFP je brez težav pristala zgolj četrtina dohodnih letov, medtem ko tovorni promet ni bil prizadet. K vsesplošni stavki v Belgiji so sicer pozvali trije največji sindikati, ki v luči zvišanja življenjskih stroškov zahtevajo višje plače.

Danes pa v centru Bruslja kot del vsesplošne stavke poteka tudi protestni shod, ki naj bi se ga udeležilo med 70.000 in 80.000 ljudi, navedbe policije in ocene sindikatov navaja belgijska agencija Belga. Stavka je povzročila več težav v prometu, se ji pa po navedbah Belge, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, ni pridružil železniški operater SNBC. Je pa ta zagotovil dodatne vlake, da so protestniki lahko prišli v prestolnico. Po navedbah dpa so bili medtem prizadeti drugi načini javnega prevoza, tako da na primer v Bruslju trenutno obratuje samo ena linija podzemne železnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.