Težave nemškega prevoznika: Lufthansa odpovedala več sto letov

Gospodarstvo 09. Jun 202215:29 > 19:351 komentar
Lufthansa
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi pomanjkanja osebja za julij odpovedal več sto letov. Kot so zapisali, povpraševanje po vozovnicah ob ugodnejših pandemičnih razmerah okreva, kar je dobra novica, a si infrastruktura še ni povsem opomogla, kar se odraža v ozkih grlih v dobavi in pomanjkanju delovne sile. Odpovedi letov tudi na pariškem letališču Charles de Gaulle.

Zaradi pomanjkanja delovne sile se letališča po Evropi spopadajo z velikimi izzivi. Zaradi pomanjkanja osebja na letališčih, tudi kontrolorjev zračnega prometa, je Lufthansa za julij odpovedala 900 poletov iz Frankfurta in Münchna. Leti so bili predvideni ob petkih, sobotah in nedeljah.

Tudi Eurowings, ki prav tako sodi pod okrilje Lufthanse, je odpovedal več sto poletov. Iz podjetja so sporočili, da bodo potniki, ki že imajo vozovnice, o odpovedih obveščeni, karte bodo lahko zamenjali za druge termine. Potnike so ob tem v Lufthansi prosili, naj bodo pravočasno na letališčih, v čim večji meri uporabljajo digitalne storitve in če se le da, zmanjšajo količino ročne prtljage.

Lufthansin izvršni direktor Carsten Spohr je prejšnji mesec ocenil, da bo letošnje poletje rekordno. V prvem četrtletju so v prevozniku našteli 13 milijonov potnikov, kar je štirikrat več kot v enakem lanskem obdobju, ko so na številnih trgih veljali strogi omejitveni ukrepi.

Piloti SAS za konec junija napovedali stavko

Po spodletelih pogajanjih med sindikatom pilotov SPF in skandinavskim letalskim prevoznikom Scandinavian Airline System (SAS) je okoli 900 pilotov omenjenega prevoznika napovedalo stavko, ki se bo začela z 29. junijem. Po oceni časopisa Dagens Nyheter bi lahko stavka na dnevni ravni vplivala na okoli 250 letov in 45.000 potnikov.

Iz sindikata SPF so sporočili, da so SAS in pristojne organe obvestili o načrtih za stavko. Stavkali naj bi piloti na Norveškem, Švedskem in Danskem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na pariškem letališču Charles de Gaulle zaradi stavke odpovedanih okoli sto poletov

Na največjem pariškem letališču Charles de Gaulle so danes zaradi stavke odpovedali okoli sto poletov. Zaradi stavke gasilcev so morali od 7. do 14. ure zapreti dve od štirih vzletno-pristajalnih stez. Mnogi potniki so morali na svoj let tudi čakati dlje časa, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar