Uprava napovedala odhod, na mizi posojilo, delavci pa še vedno stavkajo

Gospodarstvo 10. Maj 202415:35 0 komentarjev
stavkajoči na ulicah Varadžina
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

Z visoko dvignjenimi transparenti nad glavo so se na peti dan stavke po ulicah Varaždina protestno sprehodili delavci Varteksa, nekoč vodilne hrvaške tekstilne družbe. Nezadovoljni zaradi neizplačanih plač so zahtevali obstanek podjetja in nadaljevanje proizvodnje. Podprl jih je tudi varaždinski župan.

Delavci nekoč vodilne hrvaške modne in tekstilne družbe, varaždinskega Varteksa, stavkajo že peti dan.

“Prejeli smo informacijo, da je uprava napovedala odhod in da je na mizi posojilo, s katerim bi zagnali proizvodnjo, in izplačali plače. S tem smo le delno zadovoljni, ker to ni dovolj za nadaljevanje proizvodnje in obstoj takšnega Varteksa, kakršnega si želimo,” je po poročanju portala Dnevnik.hr sporočil predsednik Združenja delavskih sindikatov Hrvaške Tomislav Rajković.

Kot je dejal, želijo, da podjetje dokapitalizirajo z večjim zneskom od načrtovanega. Ta po navedbah hrvaških medijev znaša 2,8 milijona evrov.

Zbrane je nagovoril tudi varaždinski župan Neven Bosilj. Upnike, banke in delničarje je pozval k dogovoru za zagotovitev prihodnosti podjetja.

“Mesto Varaždin trdno stoji ob strani delavcev Varteksa, ne pa lastnikov, uprave ali nadzornega sveta. Mesto pravzaprav kreditira Varteks s 550.000 evri in bi jutri lahko poslalo Varteks v stečaj, a je to zadnje, kar bo storila ta mestna uprava,” je dejal.

stavkajoči na ulicah Varadžina
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

Delavci Varteksa so se za stavko odločili, potem ko vodstvo podjetja ni izplačalo dela plač za februar in marčnih plač.

Predstavnike podjetja že v četrtek sprejel tudi minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Damir Habijan, ki je izpostavil željo vlade, da stanje v Varteksu rešijo na pozitiven način.

“Stanje ni dobro. Država in ministrstva lahko pomagajo, a za to potrebujemo pobudo uprave. Normativni okvir imamo, vendar čakamo, da uprava stopi v stik z nami, da vidimo, kako lahko pomagamo,” je v izjavi za medije poudaril Habijan. Dejal je tudi, da se mu zdi nenavadno, da nihče iz uprave ne “trka na vrata ministrstva”.

stavkajoči s transparenti stavkajoči s transparenti
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/BOBO
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/BOBO
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

V Varteksu so zaposlene večinoma ženske z območja Varaždina. Lani jih je delalo v povprečju okoli 690, leto pred tem pa okoli 830.

Varteks je imel lani 14,6 milijona evrov prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2022. Izguba je dosegla 4,4 milijona evrov, kar je skoraj 60 odstotkov več kot predlani.

Povprečna neto mesečna plača delavcev v Varteksu je bila lani 570 evrov, leto pred tem pa okoli 40 evrov manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!