Približuje se nam močna sončna nevihta: lahko nastanejo motnje

Slovenija 10. Maj 202412:43 0 komentarjev
sončna nevihta
Profimedia

Zvečer nas lahko zajame ena močnejših sončnih neviht. Američani opozarjajo na motnje v električnem omrežju, pri nas tega ni pričakovati, lahko se zgodi kakšen radijski šum ali motnje v delovanju interneta.

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) v ZDA je sinoči izdala opozorilo pred neobičajno močno sončno oziroma geomagnetno nevihto.

To je bilo prvo takšno opozorilo po skoraj dvajsetih letih oziroma po januarju 2005, ko je Zemljo prizadel največji odmerek sevanja v zadnjega pol stoletja, piše britanski Daily Mail.

Center uprave za napoved vremena v vesolju (Space Weather Prediction Center) je dan prej, torej v sredo, zaznal serijo izbruhov plazme v sončevo atmosfero, za katere so ugotovili, da so izjemno močni in lahko, ko dosežejo Zemljo, v njeni atmosferi, pa tudi na površini, povzročijo “kaos”. V atmosferi se ta “kaos” kaže v obliki severnega sija, na površini pa v izpadih telekomunikacijskih sistemov in električnega omrežja.

Kaj lahko pričakujemo v Sloveniji?

Da lahko sončna nevihta nocoj zajame tudi naše kraje, je za N1 potrdil tudi Andrej Guštin, direktor zavoda Cosmolab.

“Zato obstaja možnost, da bomo nocoj spet ponekod lahko opazovali severni sij,” je dejal. Je pa to odvisno od tega, kdaj bo oziroma ali bo nevihta prišla do nas. Močno geomagnetno dogajanje je namreč napovedano tako za Evropo kot Ameriko, a ni še natančno znano, kdaj bo tja prišla. Podatke še spremljajo.

Na vprašanje, ali lahko poleg severnega sija tokratna sončna nevihta povzroči tudi izpad električne energije ali druge motnje, pa je Guštin dejal: “Morda se lahko zgodi kakšen radijski šum, morda manjše motnje v delovanju interneta.” Da bi nastale motnje v električnem omrežju, pa ne pričakuje. “Pred 30 leti bi se takšne motnje lahko zgodile, pravzaprav se je to zares zgodilo, sodobna tehnologija, vsaj v Evropi, pa je proti takšnim motnjam močno odporna,” je povedal in dodal, da je v ZDA drugače, saj imajo zvezne države oziroma ponudniki električne energije različno zaščitena omrežja.

Na severni sij bodite pozorni od petkovega večernega mraka

Verjetnost, da bomo v noči na soboto videli severni sij, je zmerna do velika, piše na spletni strani severnisij.si, ki jo je pred kratkim postavil geolog in poznavalec sončne aktivnosti Jure Atanackov.

“V primeru ugodnega magnetnega polja lahko pričakujemo geomagnetni vihar stopnje G3 do G4 (na petstopenjski lestvici) in svetel severni sij,” piše na strani.

Pričakujemo lahko prihode vsaj štirih zaporednih izbruhov, ki lahko povzročijo od 24 do 48 ur dolgo obdobje povečane geomagnetne aktivnosti, med katero je severni sij lahko viden tudi iz Slovenije. “Na severni sij bodite pozorni od petkovega večernega mraka,” še piše na spletni strani.

Čeprav bo sij morda viden že od večernega mraka, bo verjetnost naraščala proti jutru v soboto. Severni sij bo verjetno viden tudi v noči s sobote na nedeljo, vendar bo manj intenziven in izrazit,” je še zapisano na spletni strani, kjer so tudi navodila, kako videti severni sij iz Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!