V Nemčiji januarja prodali manj avtomobilov kot v enakem obdobju lani

Gospodarstvo 04. Feb 202309:18 0 komentarjev
vozila nemčija
PROFIMEDIA

Zvezni urad za motorna vozila KBA je objavil podatke, iz katerih je razvidno, da je bilo januarja v Nemčiji prodanih nekaj več kot 179.000 novih avtomobilov, kar je za 2,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog je zmanjšanje obsega ugodnosti za kupce električnih in hibridnih avtomobilov.

Januarski upad prodaje sledi odličnim decembrskim rezultatom, ko so mnogi pohiteli z nakupom, preden so nekatere subvencije za nakup elektrificiranih avtomobilov nehale veljati. Decembra je bilo tako električnih ali hibridnih polovica prodanih novih avtomobilov, januarja pa 15 odstotkov. “To jasno kaže, kako je električna mobilnost v Nemčiji še vedno odvisna od vladnih subvencij,” je ocenil analitik iz svetovalne družbe EY Peter Fuss.

Za celotno letošnje leto pričakuje enomestno rast prodaje novih avtomobilov, ki bo ostala pod ravnmi pred pandemijo covida-19. Med njo je prodaja avtomobilov namreč močno upadla in še ni uspela v celoti okrevati.

Čeprav so se težave zaradi pomanjkanja polprevodnikov in motenj v dobavnih verigah, ki so lani zavirale avtomobilsko industrijo, zmanjšale, bodo negotovi gospodarski obeti in nižja kupna moč vplivali na povpraševanje potrošnikov, je prepričan. “Povsem možno pa je tudi to, da bo ponudba kmalu spet presegla povpraševanje in bodo trgovci spet začeli ponujati popuste,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!