V proračunu konec avgusta 342 milijonov evrov primanjkljaja

Gospodarstvo 05. Sep 202214:19 1 komentar
Evri
PROFIMEDIA

V državni proračun se je v prvih osmih mesecih steklo 8,2 milijarde evrov prihodkov, kar je 16,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se v tem času zmanjšali za 9,4 odstotka na 8,6 milijarde evrov. Proračun je tako ob koncu avgusta beležil 342 milijonov evrov primanjkljaja, kažejo podatki finančnega ministrstva.

Davkov je država v prvih osmih mesecih pobrala nekaj manj kot sedem milijard evrov oz. 17,5 odstotka več kot pred letom dni. Prilivi iz davka na dodano vrednost so se v obravnavanem obdobju povečali za 20,3 odstotka na nekaj manj kot 3,2 milijarde evrov. “Tolikšno rast pripisujemo lanski zaustavitvi gospodarske aktivnosti in potrošnje prebivalstva v času epidemije covida-19 ter posledičnemu učinku zadržane potrošnje v letošnjem letu,” so zapisali na finančnem ministrstvu. Na rast prihodkov od DDV vpliva tudi visoka inflacija.

Prilivi iz davka od dohodkov pravnih oseb so se povečali celo za 46 odstotkov in so znašali nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. Ta rast je po navedbah ministrstva posledica visokega poračuna za leto 2021 zaradi boljšega poslovanja podjetij v tem letu in posledično višjih letošnjih mesečnih akontacij.

Prilivi od dohodnine so bili z 966 milijonov evrov za 0,6 odstotka višji kot v prvih osmih mesecih lani, prihodki od trošarin pa so se povečali za dva odstotka na 957 milijonov evrov.

Nedavčni prihodki so se medtem zmanjšali za 10,7 odstotka na 509 milijonov evrov. Lani smo prejeli 164 milijonov evrov prihodkov iz podeljenih koncesij za radijske frekvence, medtem ko letos tega priliva ne bo, so pojasnili na ministrstvu.

Iz EU je Slovenija letos do konca avgusta prejela 608 milijonov evrov, kar je dobra tretjina več kot v primerljivem obdobju lani.

Med odhodki na ministrstvu izpostavljajo izdatke za stroške dela ožje državne uprave, ki so se zmanjšali za 6,5 odstotka na približno eno milijardo evrov. To znižanje je v večji meri posledica neizplačila dodatkov za delo v posebnih pogojih in tveganih razmerah.

Za približno 30 odstotkov so se zmanjšali tudi transferji posameznikom in gospodinjstvom, in sicer na 1,3 milijarde evrov. Med drugim so se zaradi manjšega števila iskalcev zaposlitve zmanjšali transferji brezposelnim.

Za obresti je država letos do konca avgusta namenila 470 milijonov evrov, to je skoraj eno četrtino manj kot v enakem obdobju lani.

Za 21,6 odstotka na 638 milijonov evrov pa so se povečali izdatki, ki so bili iz državnega proračuna v osmih mesecih namenjeni za investicije.

Za celo leto 2022 so odhodki državnega proračuna načrtovani v višini nekaj manj kot 14 milijard evrov, medtem ko naj bi se vanj steklo 11,5 milijarde evrov prihodkov. A kot je prejšnji teden povedal finančni minister Klemen Boštjančič, sta prejšnja vlada in DZ po sprejetju proračuna sprejela še za več kot eno milijardo evrov dodatnih obveznosti, hkrati pa mora nova vlada sprejemati ukrepe za blažitev draginje. Zato so že pripravili rebalans, ki naj bi ga vlada potrdila še ta teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje