V torek nove cene bencina in dizla: koliko boste odšteli za poln rezervoar

Gospodarstvo 13. Jan 202410:58 0 komentarjev
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

V torek se bodo znova spremenile cene goriva. Pričakujemo lahko, da bo cena litra bencina ostala približno enaka, cena dizla pa bo za spoznanje nižja. Koliko boste torej po novem odšteli za poln rezervoar?

S 16. januarjem se spet spreminjajo regulirane cene goriv na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa. Po izračunih časnika Finance se bo dizel za spoznanje pocenil, cena bencina pa bo ostala približno enaka.

Tako bo ob predpostavki, da vlada ne bo ukrepala, cena litra dizla upadla približno za cent na približno 1,42 evra. Če bo cena takšna, bo to za približno sedem centov ugodneje kot v začetku 2023. Za 50-litrski rezervoar bi torej odšteli 71 evrov.

Cena litra bencina bo ostala na približno 1,39 evra oziroma 69,5 evra za 50-litrski rezervoar.

Liter kurilnega olja pa bo po izračunih Financ po novem stal približno 1,07 evra.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!