V ZDA letna inflacija marca pospešila na 8,5 odstotka

Gospodarstvo 12. Apr 202216:28 > 17:30 0 komentarjev
dolarji
Profimedia

V ZDA se je letna inflacija na ravni maloprodajnih cen marca okrepila še za 0,6 odstotne točke in dosegla 8,5 odstotka. Gre za največje zvišanje cen življenjskih potrebščin v največjem gospodarstvu na svetu po koncu leta 1981, je danes objavilo ameriško ministrstvo za delo.

Ministrstvo je postreglo tudi z mesečno primerjavo. Marca so imeli v ZDA 1,2-odstotno mesečno inflacijo, kar je skladno s pričakovanji analitikov. Izredno povišanje inflacije v marcu je v ponedeljek napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je opozorila, da gre za “Putinovo inflacijo”, saj statistika za februar še ni v celoti zajela posledic ruske vojne proti Ukrajini, ki jo je ukazal predsednik Vladimir Putin. Vojna je povišala cene energije in hrane.

Indeks cen življenjskih potrebščin, ki meri gibanje cen dobrin in storitev v največjem gospodarstvu na svetu ter izključuje cene hrane in energije, pa se je marca glede na februar zvišal za 0,3 odstotka, kar je manj od pričakovanj stroke. Na letni ravni je bila rast 6,5-odstotna, kar je največ od avgusta 1982. Vendar pa je ta indeks na mesečni ravni namesto za pričakovanih 0,5 odstotka napredoval le za 0,3 odstotka, kar je po mnenju analitikov prvo znamenje, da se bo rast inflacije začela umirjati. Na to so se najverjetneje odzvali borzni vlagatelji, saj so indeksi v New Yorku po objavi poročila narasli, ni pa zanesljivo, ali se bo to nadaljevalo.

Tokratno poročilo ameriškega ministrstva za delo je prvo, ki v celoti upošteva učinek ruske invazije na Ukrajino in sankcije Zahoda zoper Rusijo, katerih posledica v svetu je bila prav podražitev hrane in energentov. Energija se je na mesečni ravni podražila za 11 odstotkov, od marca lani pa za 32 odstotkov. Bencin se je od februarja podražil za 18,3 odstotka, vendar pa se je od 11. marca, ko je bila povprečna cena 4,33 dolarja za galono (3,8 litra), sedaj pocenil na 4,10 dolarja za galono.

Hrana se je od februarja podražila za odstotek, v letu dni pa za 8,8 odstotka. Transport se je podražil za dva odstotka od februarja in 7,7 odstotka od marca lani, od tega letalske vozovnice za 10,7 oziroma 23,6 odstotka. Stroški stanovanj so se od februarja povišali za 0,5 odstotka, od marca lani pa za 5,0 odstotka, kar je največ od maja 1991. Narasle so tudi cene oblačil in pohištva, vendar pa so se rabljeni avtomobili od februarja pocenili za 3,8 odstotka; v letu dni od marca lani so se podražili za 35,3 odstotka. Za 0,4 odstotka so od februarja padle cene surovin brez hrane in energije.

Realni dohodki, ki upoštevajo inflacijo, so od februarja padli za 0,8 odstotka, od marca lani pa za 5,6 odstotka. Centralna banka Federal reserve je v boju proti inflaciji začela višati obresti in jih bo predvidoma najmanj do konca leta. Pri tem mora ostati previdna, sicer lahko povzroči recesijo. Vendar pa večina analitikov meni, da te nevarnosti ni, če se bodo motnje v oskrbovalnih verigah, ki so nastale ob hitrem okrevanju ameriškega gospodarstva po sprostitvi ukrepov proti pandemiji covida-19, še naprej zmanjševale. Veliko bo odvisno tudi od nadaljevanja vojne v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!