Veljati je začela uredba o določitvi cen elektrike

Gospodarstvo 15. Jul 202206:24 0 komentarjev
elektrika
Foto: PROFIMEDIA

Danes je začela veljati uredba o določitvi cen električne energije, ki bo določila najvišje cene za gospodinjstva in male poslovne odjemalce ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb. Uporabljati se bo začela 1. septembra, velja pa do 31. avgusta 2023. Že od danes pa se uporablja del, ki zagotavlja dobavo tem kategorijam odjemalcev.

Uredba, ki jo je v četrtek sprejela vlada, določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce, kot jih določa zakon o oskrbi z električno energijo, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah.

Uredba je začela veljati danes, uporabljati pa se bo začela 1. septembra, razen del, ki določa, da dobavitelji, ki dobavljajo elektriko gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, odjemu skupne porabe v večstanovanjskih stavbah in odjemu skupne porabe v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah, ne smejo prenehati z dobavo tem kategorijam odjemalcev in ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci iz teh kategorij, ter da odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja. Ta del se je začel uporabljati z današnjim dnem. Uredba velja do 31. avgusta 2023.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za elektriko za gospodinjske odjemalce in za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah bo znašala 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi. Pri tem bo za elektriko, porabljeno v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb, veljala najvišja dovoljena drobnoprodajna cena.

Najvišja dovoljena cena za električno energijo za negospodinjske odjemalce s priključno močjo do 43 kilovatov pa bo za višjo dnevno tarifno postavko 0,138 evra na kilovatno uro, za nižjo dnevno tarifno postavko 0,099 evra na kilovatno uro ter za enotno dnevno tarifno postavko 0,124 evra na kilovatno uro.

Porabljeno elektriko v skupnih prostorih mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavb se bo za namen obračuna razdelilo v skladu z obstoječimi ključi razdelitve stroškov, določenimi v pogodbah ali sporazumih med upravniki in etažnimi lastniki oz. v sporazumih med etažnimi lastniki. Kjer na tak način ključi razdelitve stroškov niso določeni, se morajo določiti, v nasprotnem primeru bo veljala najvišja dovoljena cena za električno energijo za male poslovne odjemalce, določa uredba.

Vlada je tudi sklenila, da bo v obdobju enega leta od 1. septembra še naprej veljala 50-odstotno znižana omrežnina, dodatno bo v tem obdobju za 50 odstotkov znižan prispevek za obnovljive vire energije. Napovedala je tudi znižanje stopnje DDV za elektriko na 9,5 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!