Wolt in Glovo zavrnila pogajanja, sindikat zaostruje aktivnosti

Gospodarstvo 10. Maj 202310:43 > 15:41 1 komentar
Wolt
Borut Živulović/BOBO

Podjetji Wolt in Glovo sta zavrnili zahtevo sindikata dostavljalcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe, saj pravijo, da za kaj takega ne obstaja pravna podlaga. V sindikatu glede na odgovore sklepajo, da Wolt in Glovo ne želita pristopiti k pogajanjem in ne spoštujeta socialnega dialoga. Ob tem so napovedali tudi stopnjevanje sindikalne aktivnosti.

Sindikat dostavljalcev zaradi zavrnitve zahteve za začetek kolektivnih pogajanj s strani vodstev Wolta in Glova v Sloveniji napoveduje stopnjevanje sindikalne aktivnosti. Kot so sporočili iz sindikata, odgovori družb jasno izkazujejo, da si Wolt in Glovo ne želita pristopiti k pogajanjem in ne spoštujeta socialnega dialoga.

Sindikat dostavljalcev, ki deluje pod okriljem sindikata Mladi plus, je 26. aprila na sedeža družb Wolt in Glovo v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj dostavljalcev. Odziv so pričakovali do torka.

V Woltu so odgovorili pravočasno. “V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno, v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji, ne obstaja pravna podlaga,” so zapisali. V sindikatu glede na sporočilo sklepajo, da družbi ne želita pristopiti k pogajanjem. “V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljalcev in začetek kolektivnih pogajanj,” so navedli v sindikatu, ki je nad odgovori ogorčen in razočaran.

Po navedbah sindikata ne drži, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljalcev in začetek kolektivnih pogajanj, saj “je organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo”, ena od osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb.

“Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci,” so izpostavili.

Odgovora Wolta in Glova razumejo kot jasen napad na sindikalno organiziranje in proti temu se bodo, kot poudarjajo, borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. O situaciji so že obvestili tudi Evropsko konfederacijo sindikatov in ostale pristojne institucije, so še sporočili iz sindikata, kjer pa za zdaj niso pojasnili, na kakšen način bodo stopnjevali sindikalno aktivnost.

Iz Wolta so medtem danes ob navedbi, da za začetek kolektivnih pogajanj ni pravne podlage, še sporočili, da bodo nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi sindikatom Mladi Plus.

Glovo, ki je tako kot Wolt zavrnil zahtevo sindikata dostavljalcev za pristop k pogajanjem o kolektivni pogodbi, ostaja odprt za nadaljevanje lani začetega dialoga in za iskanje možnosti za izboljšanje izkušenj dostavljalcev in uporabnikov, izhaja iz dopisa, ki ga je te dni na sindikat naslovilo podjetje.

V Glovu so, kot so zapisali, skrbno preučili zahtevo za začetek kolektivnih pogajanj. Ugotovili so, da pravne podlage za to ni. “Iz veljavne zakonodaje po našem razumevanju namreč izhaja, da ‘združenje’ samozaposlenih ne more biti stranka kolektivne pogodbe, poleg tega pa tudi niso izkazani pogoji reprezentativnosti ‘združenja’ samozaposlenih, ki je potrebna za splošno veljavnost morebitne kolektivne pogodbe. Osebe, ki se povezujejo v okviru predmetnega ‘združenja’, so namreč, kot razumemo, samozaposleni uporabniki platforme (dostavljavci),” so navedli.

Kot so še zatrdili v Glovu, podjetje vzdržuje odprt dialog z dostavljalci. Spomnili so, da so konec lanskega leta v Sloveniji predstavili t.i. zavezo dostavljalcem, s katero želijo ustvariti pozitivne učinke za vse dostavljalce. Še naprej pa so, kot trdijo, pripravljeni na pogovore za urejanje položaja dostavljalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje