Začeli so graditi največjo poslovno stavbo v Sloveniji. Kako bo videti?

Gospodarstvo 22. Mar 202318:45 5 komentarjev
Vilharia
Vilharia/BOBO

Okolica glavne železniške postaje se je začela spreminjati v gradbišče. Še pred začetkom gradnje nove železniške in avtobusne postaje je brezogljično poslovno stavbo ob Vilharjevi začel graditi slovaški Corwin. Ljubljanski župan Zoran Janković meni, da bo to najlepši del Ljubljane, a opozarja, da bo kar nekaj let tu prometna gneča.

Območje okoli ljubljanske glavne železniške in avtobusne postaje se bo v prihodnjih letih spremenilo v veliko gradbišče. Velika peščena parkirišča in številni parkirani avtomobili se bodo morali umakniti delovnim strojem.

Čeprav so projekti za komercialni del Emonike in za novo avtobusno ter železniško postajo pripravljeni že več kot desetletje, pa je ob železniških tirih na Vilharjevi prvi začel graditi slovaški Corwin.

Zgradil bo poslovno stavbo s 40.000 kvadratnih metrov prostorov; ta bo po napovedih investitorjev največja v državi. Poslovni objekt bo po besedah investitorjev ogljično nevtralen.

“Gre za največji poslovni projekt v Sloveniji. V stavbi bodo pisarne in poslovni prostori. Bolj kot na velikost smo ponosni na to, da bo stavba zelena in nizko energetska,” je ob simbolnem zakopu lopate dejal prvi mož slovaškega podjetja Corwin Marian Hlavačka.

Stavba bo tehnološko in trajnostno gledano ena najnaprednejših, je napovedal Hlavačka in dodal, da so pridobili ameriški certifikat LEED Platinium, kar pomeni najvišjo stopnjo tega ameriškega ocenjevalca trajnosti objektov.

VILHARIA CORWIN

Jeseni začetek gradnje

Vilhario so zasnovali v danskem arhitekturnem biroju Schmidt Hammer Lassen. Imela bo pet nadstropij, v katerih bodo poslovni prostori, v pritličju pa bo mešanica gostinskega in trgovskega programa. Vodja razvoja Vilharie Jan Jazbec je za N1 pojasnil, da trenutno na gradbišču potekajo dela za zavarovanje delovne jame in izkopi.

“Ta dela bomo končali do jeseni, nato pa začenjamo konstrukcijo objekta,” je napovedal Jazbec in dodal, da so pravnomočno gradbeno dovoljenje dobili konec lanskega leta. Gradnja bo po njegovih besedah končana sredi leta 2025.

Kako bo videti nova stavba, si poglejte v fotogaleriji:

Vilharia Vilharia
VILHARIA
Vilharia Vilharia
VILHARIA
Vilharia Vilharia
VILHARIA
Vilharia Vilharia
VILHARIA
Vilharia Vilharia
VILHARIA
Vilharia Vilharia
VILHARIA

Druga gradbišča, ki naj bi v prihodnosti zaživela ob Vilharii, na potek gradnje po Jazbečevih besedah ne bodo vplivala. “S preostalimi investitorji redno sodelujemo. Prej ko začnemo, boljše bo za ostale projekte,” meni Jazbec.

Zgradba Vilharia bo podolgovate oblike in sestavljena iz petih nadstropij, pod zemljo bosta še dve etaži. Med nadstropja bodo umeščeni zeleni atriji, uporabniki pa bodo imeli tudi dostop do zelenih zunanjih površin. Pritličje bo namenjeno javno dostopnim dejavnostim. Polovica strešnih površin bo namenjena proizvodnji fotovoltaične energije, druga polovica bo ozelenjena ter opremljena za športne in rekreacijske dejavnosti.

Janković napovedal, da bomo štiri leta trpeli v prometu

Z gradnjo Vilherie se začenja preobrazba degradiranega območja v okolici glavne železniške postaje, ki jo z ene strani omejuje Vilharjeva in z druge Masarykova cesta. Začenja se tudi gradnja komercialnega dela Emonike, ob tem pa še novega železniškega in avtobusnega centra. Komercialni del bo gradila družba Mendota Invest, ki je v lasti največje madžarske bančne skupine OTP, železniški in avtobusni center pa bodo gradile država in Slovenske železnice.

“Konec, ki je bil več let zapuščen, bo v prihodnjih nekaj letih postal najlepši del Ljubljane,” je na gradbišču dejal ljubljanski župan Zoran Janković in napovedal, da bomo prihodnja štiri leta vsi trpeli v prometu. Spomnil je, da se v bližini kmalu začenjajo prenove Linhartove, Šmartinske in Topniške.

V Šiški končujejo gradnjo soseske Kvartet

Corwin je v zadnjih letih postal eden največjih igralcev na ljubljanskem nepremičninskem trgu. Njegov prvi projekt zunaj Slovaške je gradnja soseske Kvartet v Šiški, ki se počasi zaključuje, po napovedih vodilnih pa ima v Sloveniji dolgoročne načrte. V štirih 15-nadstropnih stolpnicah bo 221 stanovanj. Zemljišče je leta 2018 odkupil od DUTB.

Zemljišče, na katerem bo gradil poslovno stavbo Vilharia, je kupil leta 2020, prav tako od DUTB. Zanj je po neuradnih podatkih odštel več kot 4,5 milijona evrov.

Na začetku lanskega leta so v Corwinu naznanili sodelovanje s češko investicijsko družbo Hartenberg, za katero naj bi po poročanju portala Necenzurirano stal nekdanji češki premier Andrej Babiš. Skupaj so kupili 145.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob Kolinski, kjer bi lahko zgradili skoraj 500 novih stanovanj. Za zemljišče so odšteli 25 milijonov evrov.

Partnerja Corwin in Hartenberg sta kupila še zemljišči ob Linhartovi in Masarykovi. Prvo je zavarovalnica Triglav prodajala za 8,2 milijona evrov, za zemljišče na drugi strani železnice, kjer bodo gradili Vilhario, pa so DUTB za 6.300 kvadratnih metrov veliko parcelo plačali osem milijonov evrov. Ob poslovni stavbi Slovenijales naj bi bilo v prihodnosti mogoče graditi poslovno-stanovanjsko stavbo, ob Masarykovi pa se je omenjalo gradnjo 72-metrske stolpnice.

Kako so na gradbišču začeli z deli, si poglejte v fotogaleriji:

Gradbišče Vilharia Gradbišče Vilharia
BOBO
BOBO
BOBO
Gradbišče Vilharia Gradbišče Vilharia
BOBO
Gradbišče Vilharia Gradbišče Vilharia
BOBO
Gradbišče Vilharia Gradbišče Vilharia
BOBO
Gradbišče Vilharia Gradbišče Vilharia
BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje