Zadeva TEŠ 6: zaslišali člana pogajanj za sklenitev glavne pogodbe

Teš 6
Bor Slana/BOBO

Na sojenju v zadevi Teš 6 je bil na celjskem sodišču zaslišan član pogajalskih skupin za sklenitev rezervacijske in glavne pogodbe za projekt Peter Grilc. Kot je povedal, je bila finančna konstrukcija za gradnjo šestega bloka v celoti skladna s slovensko in z evropsko zakonodajo.

Peter Grilc je danes na celjskem sodišču pojasnil, da je bil na pogajanjih za gradnjo Teša 6 zadolžen za pravni vidik glede sklenitve glavne pogodbe. Ta je bila spisana aprila 2008, a njene vsebine sam, kot je dejal, natančno ne pozna.

V pogajalsko skupino za gradnjo šestega bloka je bil imenovan leta 2007, v branje pa je prejel tudi prvi zapisnik o rezervacijski pogodbi, je povedal. Izbrani izvajalec del, francoska družba Alstom, po njegovih besedah ni hotel skleniti glavne pogodbe brez vnaprej podpisane rezervacijske pogodbe, kar da je Teš spravilo v nekoliko slabši pogajalski položaj.

Grilc je tudi zatrdil, da je vsebino glavne pogodbe predlagal Alstom, ki je tudi pripravil njen osnutek.

“Ko sem pregledal rezervacijsko pogodbo, sem ugotovil, da Alstomu tudi v primeru, če Teš z njim ne bi sklenil glavne pogodbe, ne bi bilo treba vrniti 25 milijonov evrov, kolikor je bila vredna rezervacijska pogodba. Prav tako Alstom ni prevzel nobenega jamstva glede cene gradnje Teša 6, v ceno rezervacijske pogodbe pa niso bili vključeni davki,” je dejal Grilc.

Dodal je še, da po koncu pogajanj med Alstomom in Tešem glede gradnje bloka šest ni bil več vabljen k sodelovanju.

Obtožnica nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, česar pa ne bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov povračila drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.