Zaposleni v mariborskem podjetju za izdelovanje sukanca napovedali stavko

Gospodarstvo 22. Mar 202318:47 0 komentarjev
Sukanec
PROFIMEDIA

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe so za ponedeljek napovedali dvourno stavko, saj vodstvo družbe na sestanku ni ugodilo njihovim zahtevam. Lastniki in vodstvo so konec februarja napovedali postopno zapiranje obrata.

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe, ki je del ameriške skupine Elevate Textiles in se ukvarja z izdelavo sukancev, so za ponedeljek sklicali dvourno stavko. Vodstvo družbe in lastniki, ki so konec februarja napovedali postopno zapiranje obrata, na današnjem sestanku niso ugodili njihovim zahtevam, je za STA povedal sindikalist Gvido Novak.

Nekaj več kot sto delavcev, ki ji zastopa Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), od vodstva družbe zahteva ohranitev proizvodnje v Mariboru in povrnitev ključnih kupcev, ki so jih v zadnjem času večinoma odpeljali v nemško podjetje znotraj skupine, v nasprotnem primeru pa odpravnino vsakemu delavcu po 100.000 evrov.

Po mnenju Novaka so se za tako drastične zahteve odločili, ker naj bi bilo po mnenju sveta delavcev in bilančnih podatkih iz podjetja odtujenega natančno toliko denarja, kolikor znaša zahtevana odpravnina za 103 zaposlene v podjetju.

“Zaposleni danes niso dobili nobenega odgovora na svoje zahteve, zato bomo v skladu z najavo stavkovnega odbora v ponedeljek organizirali dvourno opozorilno stavko. Zahteve zaposlenih ostajajo enake,” je povedal predsednik KSS in dodal, da je svet delavcev medtem tudi zavrnil program presežnih delavcev in se pridružil zahtevam sindikata.

Del zaposlenih ob službo maja, ostali julija

Kot so delavci izvedeli na prejšnjem sestanku z vodstvom podjetja, naj bi v prvi fazi z začetkom maja delo izgubilo 56 delavcev, vsi ostali v začetku julija.

Za predsednika KSS je sporno ravnanje lastnikov podjetja, ki so leta 2016 kupili tudi nemško podjetje Gütermann, slednje se ukvarja z enako proizvodnjo kot mariborsko, posel pa naj bi lahko sklenili le pod pogojem, da nemška tovarna prevzame vse njihove posle v Evropi. Vse od takrat naj bi po njegovih besedah načrtno izčrpavali podjetje v Mariboru, odpeljali vse kupce, na koncu pa bodo še zaprli tovarno in odpustili zaposlene.

Vodstvo podjetja A&E Europe je zadnji dan februarja svet delavcev in sindikat seznanilo s svojimi strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki peljejo v postopno zapiranje obrata v Mariboru. Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji zaradi težkih razmer na trgu in ostalih dejavnikov ni več smiselno. Leta 2021 so beležili skoraj milijon evrov čiste izgube, podoben pa naj bi bil tudi lanski rezultat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!