Zaradi drakonske obdavčitve težave za Gen-I v Romuniji

Gospodarstvo 25. Okt 202214:05 3 komentarji
BOBO

Romunska vlada predlaga 98-odstotno obdavčitev razlike v ceni, ki jo ustvarijo trgovci z električno energijo in plinom, za posle, ki vodijo v izvoz elektrike iz države, pa celo 100-odstotno. To je težava tudi za slovenski Gen-I, ki sicer skriva podatek o obsegu poslovanja na romunskem trgu. "Po našem razumevanju oba davka kršita pravo Evropske unije, nacionalno pravo in mednarodno pravo," menijo v trgovskem podjetju, njihovemu mnenju pa se med drugim pridružuje strokovnjak za energetiko Janez Kopač.

Skupina Gen-I, ki je letos v prvih sedmih mesecih ustvarila 2,7 milijarde evrov prihodkov in imela pod črto 20 milijonov evrov čistega dobička, trguje z električno energijo na več kot 20 trgih po Evropi, tudi v Romuniji. Kolikšen delež prihodkov ustvarijo tam, v letnem poročilu ne razkrivajo. Na vprašanje o prometu na romunskem trgu so nam odgovorili, da ta podatek štejejo za poslovno skrivnost.

Pri opredelitvi valutnih tveganj navajajo, da je romunski lev glede na obseg poslovanja med valutami, do katerih so najbolj izpostavljeni. Mediji so lani poročali, da je Gen-I sklenil 51 milijonov evrov vredno pogodbo z edino jedrsko elektrarno v Romuniji, ki jo upravlja podjetje Nuclearelectrica za letošnje dobave.

Pobrali bi jim dobičke

A Romunija zdaj načrtuje spremembe zakonodaje, ki bi Gen-I lahko pahnila v težave. V septembru je vlada, ki ji predseduje Nicolae Ciucă, pripravila predlog zakona, ki bi obdavčil transakcije prodaje elektrike in plina v Romuniji, in sicer bi dobičke od prodaje energentov znotraj Romunije obdavčil po 98-odstotni stopnji, dobičke trgovcev pri izvozu pa po 100-odstotni stopnji. Zakon bi veljal za nazaj (retroaktivno), in sicer za transakcije od letošnjega aprila do marca prihodnje leto. Če trgovec davka ne bi plačal, bi mu prepovedali trgovanje.

Predlog je naletel na buren odziv cehovskih združenj energetskih trgovcev, ki menijo, da taka obdavčitev ogroža varnost oskrbe v regiji, ne le v Romuniji. “Po našem razumevanju oba davka kršita pravo Evropske unije, nacionalno pravo in mednarodno pravo. Davki, ki jih je uvedla Romunija, niso združljivi z zakonodajo EU, znatno izkrivljajo delovanje veleprodajnega trga električne energije in lahko posledično negativno vplivajo na čezmejno trgovanje z električno energijo,” menijo v Gen-I.

Predlagano ureditev je v mnenju, objavljenem v Euractivu, kritiziral tudi Janez Kopač, energetski svetovalec in nekdanji direktor mednarodne organizacije Energetska skupnost. Kopač meni, da je predlog problematičen, ker je retroaktiven in potiska trgovce na rob propada. Tudi po njegovem mnenju romunska vlada krši evropski zakon, boji se tudi verižne reakcije na evropskih trgih.

Tveganje velikih izgub

Nova ureditev bi lahko podjetju Gen-I povzročila velike izgube, saj posega tudi v dolgoročne pogodbe (te naj bi predstavljale 60 odstotkov poslov na romunskem trgu). Kopač je v komentarju pojasnil učinke: “Če je trgovec leta 2020 sklenil pogodbo z romunskim proizvajalcem za dobavo elektrike v septembru 2022 po ceni 50 evrov za megavatno uro (MWh) in kritje po 51 evrov na MWh, bo moral zdaj plačati davek v višini razlike do tržne cene. Recimo, da je ta 500 evrov za MWh. Jasno je, da trgovec, ki je zaslužil evro na MWh, ne more plačati davka na to transakcijo v višini 450 evrov na MWh.”

Kopač meni, da tak sistem vodi v propad domačih trgovcev in umik tujih. Gen-I je pisal romunski vladi in drugim pristojnim institucijam, a za zdaj ni dobil odgovora. Domnevno pa naj bi tudi slovenski trgovec grozil z umikom s trga. V podjetju uradno tega ne potrdijo: “Skupina Gen-I trenutno ne razmišlja o umiku z romunskega trga. Novonastali situaciji smo se namreč prilagodili in nadaljujemo aktivnosti na tem trgu.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.