Direktor Soških elektrarn: Tudi delovanje ostalih elektrarn na Soči zelo omejeno

Gospodarstvo 28. Jul 202209:43 > 15:43 1 komentar
Hidroelektrarna Solkan
Hidroelektrarna Solkan (Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO)

Zaradi nizkega vodostaja Soče so zaustavili hidroelektrarno Solkan. Trenutni povprečni pretok Soče je namreč tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin. Omejeno je tudi delovanje ostalih elektrarn na Soči, je povedal direktor Soških elektrarn Nova Gorica Radovan Jereb. Ta planirani izpad proizvodnje v hidroelektrarnah bo treba v elektrenergetskemu sistemu nadomestiti drugje, bodisi v jedrskih ali termo elektrarnah.

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče je z obratovanjem začasno prenehala hidroelektrarna Solkan, so sporočili s Soških elektrarn Nova Gorica. To se je zgodilo prvič po letu 2003. Po poročanju Primorskega dnevnika je Furlanija-Julijska krajina pozvala italijansko vlado, da vzpostavi stik s slovensko za povečanje pretoka skozi solkanski jez.

Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin, pojasnjujejo na Soških elektrarnah. Ekološko sprejemljiv pretok zagotavljajo s prelivanjem vode čez zapornici na jezu in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče.

Do srede so nekoliko višji pretok od naravnega zagotavljali s praznjenjem akumulacij. Akumulacije na reki Soči pa so dosegle spodnje, kritične ravni, ki dodatnega praznjenja akumulacij ne omogočajo več, so še navedli v družbi.

Po poročanju Primorskega dnevnika je pristojni deželni odbornik Furlanije-Julijske krajine Stefano Zannier z razmerami v Soči seznanil italijansko ministrstvo za ekološko tranzicijo. Vlado v Rimu je pozval, da vzpostavi stik s slovensko vlado za povečanje količine vode, ki priteka skozi zapornice solkanskega jezu. Spričo pojasnil podjetja Soške elektrarne bo za to po vsej verjetnosti nemogoče poskrbeti, ugotavljajo v tržaškem časniku.

Direktor Soških elektrarn: Tudi delovanje ostalih elektrarn na Soči zelo omejeno

Direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Radovan Jereb je ob današnji ustavitvi hidroelektrarne (HE) Solkan povedal, da je letos izjemno sušno leto, posledice suše in nizkega vodostaja pa so občutne na celotnem vodotoku Soče s pritoki. Tudi ostale sistemske elektrarne na reki zato delujejo zelo omejeno, vključno s črpalno HE Avče.

Po okrilje SENG spada tudi 22 malih HE, od tega jih na današnji dan pet zaradi pomanjkanja vode ne deluje, večina ostalih pa se vklaplja le občasno. Tista v Plavah je denimo v sredo obratovala zgolj tri ure, so pojasnili. Z dodatnim nižanjem vodostaja se bo dodatno nižala proizvodnja tudi drugih sistemskih elektrarn v verigi. Teh sicer zaradi drugačnega sistema akumulacije vode ni nikoli potrebno povsem izklopiti, paziti morajo le na raven vode v akumulacijskih jezerih, je povedal Jereb.

Radovan Jereb
Bor Slana/Bobo

Izpad proizvodnje energije bo treba nadomestiti drugje

Do srede so še lahko zagotavljali delovanje hidroelektrarne Solkan, tako da so koristili normalni dotok Soče, razliko pa zagotavljali s praznjenjem akumulacije v Solkanu. V trenutku, ko se je akumulacija spustila na kritične nivoje, pa so morali HE Solkan zaustaviti in začeti prelivanje vode preko zapornic, je pojasnil Jereb. Izklop HE Solkan je bil potreben, ker je to zadnja v nizu hidroelektrarn na Soči in zagotavlja tudi izravnavo za zagotavljanje konstantnega in meddržavno dogovorjenega minimalnega pretoka vode preko državne meje. Ta meja je 12,5 kubičnega metra na sekundo. Tudi v tem trenutku je pretok nekaj večji od tega minimalnega, je povedal Jereb.

Letos je bila sicer v šestih mesecih proizvodnja SENG okoli 55 odstotkov letnega plana. V juliju je ta podatek še slabši, torej se na letni ravni še zmanjšuje, je v izjavi še dodal Jereb.

To pomeni manjšo proizvodnjo električne energije, če gledamo državno elektroskrbo in zagotavljanje stabilnosti energetskega sistema, pa bo ta planirani izpad proizvodnje v hidroelektrarnah (podobne razmere so tudi na Savi in Dravi) treba v elektrenergetskemu sistemu nadomestiti drugje, bodisi v jedrskih ali termo elektrarnah.

Pravočasno opazili upad pretoka in preprečili množičen pogin rib

Takoj po zaustavitvi turbin v Solkanu je v sredo začela upadati gladina Soče pri Gorici. Najhuje je bilo pod Ločnikom, saj nad tamkajšnjim jezom preusmerijo velik del vode v kanal, ki vodi proti Fari. Ribe so se zato pod Gorico in Štandrežem začele zbirati v večjih tolmunih, piše Primorski dnevnik.

Upad pretoka so v sredo opazili v konzorciju za melioracijo Julijske krajine, pravočasno ukrepali in preprečili množičen pogin rib. Sredi dneva so omejili na minimum dotok vode v vse namakalne kanale in sočasno prekinili delovanje namakalnih naprav, tako da so v strugi reke Soče pod Gorico zagotovili dovolj vode za preživetje rib, še navaja Primorski dnevnik.

Razmere po pisanju časopisa vseskozi spremljajo tudi na deželnem ribiškem zavodu Ente tutela patrimonio ittico, ki je v prejšnjih dneh in tednih poskrbel, da so ribe iz ogroženih delov Soče prenesli na varno.

Tudi Primorske novice pišejo, da je med Sovodnjami in Zagradom Soča ponekod popolnoma suha. Kot pojasnjujejo, ni tako nenavadno, da je poleti struga na italijanski strani meje na določenih delih suha, vendar je izredno redko, da bi popolnoma presahnil tako dolg pas reke. Na približno petih kilometrih reke ostajajo le tolmuni, v katere se zatekajo ribe. Tako je tudi na sotočju Soče in Vipave, poročajo Primorske novice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje