Zaradi podražitev novogoriška občina načrtuje subvencijo za gospodinjstva

Nova Gorica
PROFIMEDIA

Javno podjetje Vodovodi in kanalizacija (VIK) Nova Gorica načrtuje povišanje cen za dobavljeno vodo in čiščenje odpadnih voda, do česar naj bi pripeljale visoke cene za električno energijo. Ker želi Mestna občina Nova Gorica svojim občanom pomagati, mestnemu svetu predlaga potrditev subvencije na omrežnino.

Na današnji izredni seji mestnega sveta bodo novogoriški svetniki najprej potrjevali nove cene gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih voda v novogoriški občini.

“Ta trenutek so stroški tako narasli, da so generirali nujno spremembo cene naših storitev. Naj samo omenim za primer električno energijo – v preteklih letih smo imeli približen strošek za električno energijo 760.000 evrov, po novih cenah bo znašala preko 2,5 milijona,” je na današnji novinarski konferenci pred sejo mestnega sveta pojasnil predstavnik VIK Mitja Gorjan in dodaja, da morajo podražitev svojih storitev izvesti zaradi splošne podražitve energentov na trgu, ki vplivajo tudi na njihovo poslovanje.

Največje povišanje bo na postavki čiščenja odpadnih voda, z 81 centov se zvišuje na 1,40 evra za kubični meter, cena za odvajanje odpadnih voda ostaja skoraj nespremenjena, medtem ko je predlagana cena oskrba s pitno vodo višja za slabih 40 centov.

Na povprečni položnici bi bili zneski za gospodinjstva višji med pet in 12 evrov, zato so se na novogoriški občini odločili, da bi občanom priskočili na pomoč z uvedbo subvencije.

“V tem trenutku smo naredili temeljito analizo stanja v družbi, opravili pogovore z Društvom upokojencev, humanitarnimi društvi in drugimi organizacijami, ki imajo vpogled v stanje in v stiske ljudi. Pripravili smo paket finančnih ukrepov, ki jih bomo sprožili v trenutku, ko se bo povečal pritisk na prebivalstvo. To je dodano k tistemu, kar že imamo,” je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Vodja oddelka za gospodarstvo in gospodarske javne službe na novogoriški občini Martina Remec Pečenko je povedala, da so preračunavali višino subvencije na povprečno porabo vode enega gospodinjstva. Tisti, ki mesečno po osem kubičnih metrov vode, bodo plačali položnico v enakem znesku kot doslej. Varčnejši porabniki vode bodo imeli nekoliko nižje položnice kot doslej, večji porabniki pa bodo plačali pač višje cene.

Če bo na mestnem svetu potrjena subvencija za plačilo položnice komunalnih storitev, bo ta veljala do konca mandata tega sklica. V tem času pa bo po županovih besedah že znano, s kakšnimi ukrepi bo prebivalcem pomagala vlada ob vse višjih stroških pri plačilu različnih storitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.