Znane nove cene goriva: preverite, koliko vas bo stal poln rezervoar

Gospodarstvo 22. Maj 202313:39 0 komentarjev
Bencinska črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Ob polnoči se bodo spremenile cene goriva. S torkom bo polnjenje bencinskih vozil cenejše, dizelsko gorivo pa se bo nekoliko podražilo. Prav tako bo dražje kurilno olje.

V predzadnjem majskem torku se še zadnjič v tem mesecu spreminjajo cene goriva.

Od polnoči bo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa cenejši neosvinčeni 95-oktanski bencin. Od torka bo liter stal 1,382 evra, kar je približno en cent manj kot do zdaj. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bo končni račun nižji za 0,4 evra. Celoten rezervoar bo po novem stal 69,10 evra.

Če vlada ne bi regulirala cen in hkrati potrošnikov oprostila plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po njenih ocenah za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,430 evra. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 71,5 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 2,4 evra.

Dizelsko gorivo se bo podražilo

Dizelsko gorivo se bo opolnoči podražilo na 1,426 evra, kar je pol centa več kot do zdaj. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bo razlika 0,25 evra. Poln rezervoar bo od torka stal 71,30 evra.

Če vlada ne bi regulirala cen dizla in hkrati potrošnikov oprostila plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po njihovih ocenah za liter dizla treba odšteti okoli 1,477 evra. Pri 50 litrih bi plačali 73,85 evra, kar pomeni, da potrošnik prihrani 2,55 evra.

Kurilno olje bo po novem stalo 1,010 evra za liter. Če vlada ne bi regulirala cen, bi liter kurilnega olja stal 1,108 evra, kar bi pri 1.000 litrih pomenilo 98 evrov razlike.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencin ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa uredba o kategorizaciji državnih cest.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!