Airbnb zaradi ponavljajočih zaprtij zapušča Kitajsko

Gospodarstvo 24. Maj. 202215:03
Delite:
Šanghaj
Foto: Aly Song/REUTERS

Spletna platforma za kratkoročno oddajo nepremičnin Airbnb za nedoločen čas zapušča kitajski trg, saj na Kitajskem še naprej vztrajajo politika ničelne tolerance do covida, stroga zaprtja mest in omejitve potovanj. Rezervacija nastanitev in doživetij na Kitajskem tako od 30. julija naprej ne bo več mogoča.

Podjetje s sedežem v San Franciscu odločitve ni želelo komentirati. Je pa po poročanju britanskega Guardiana vir blizu podjetja pojasnil, da je Airbnb svoje storitve zaustavil, ker je njihovo poslovanje na Kitajskem zaradi vseh covidnih omejitev zelo oteženo, oblasti pa se še vedno upirajo ideji sobivanja z virusom in odprtju meja. Naj bi pa družba ohranila pisarno v Pekingu, kjer dela več sto ljudi.

Airbnb je sicer na kitajski trg vstopil pred šestimi leti, preko platforme pa si je bivanje na Kitajskem uredilo okoli 25 milijonov gostov. Rezervacije v kitajskih domovih so sicer v zadnjih letih predstavljale en odstotek vseh rezervacij preko portala Airbnb.

Stroge kitajske omejitve mednarodnih potovanj so sicer močno prizadele svetovni turizem, saj se je med letoma 2010 in 2019 po navedbah Guardiana število kitajskih turistov, ki so potovali v tujino, skoraj potrojilo na 155 milijonov.

Poslovno središče Šanghaj že dva meseca skoraj popolnoma zaprto

Kitajska še naprej vztraja s strogimi ukrepi proti hitremu porastu okužb s koronavirusom. Poslovno središče Šanghaj je že približno dva meseca skoraj popolnoma zaprto, kar ovira dobavne verige, strogi ukrepi pa veljajo tudi v številnih drugih mestih, med drugim tudi v prestolnici Peking.

Kljub covidni različici omikron je platforma Airbnb v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležila 102 milijona rezervacij, kar je četrtletni rekord, ki po njihovem mnenju dokazuje, da se je sprostilo povpraševanje po potovanjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar