Do digitalnega potrdila tudi na cepilnih mestih, CSD in Fursu

Koronavirus 03. Jun 202109:57 > 24. Jun 2021 07:44 0 komentarjev

Evropsko digitalno covidno potrdilo, ki ga je Evropska unija pripravila tik pred začetkom turistične sezone, bo predvidoma začelo delovati s 1. julijem. Pri nas so vsi izvidi, testi in recepti, ki so podlaga za izdajo enotnega covidnega PCT-potrdila, že zbrani na enem mestu, in sicer na portalu zVEM. Do portala dostopamo z digitalnim potrdilom, ki ga po novem poleg upravne enote izdajo tudi centri za socialno delo, izpostave Finančne uprave RS in posamezni cepilni centri.

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so v sodelovanju z ministrstvom za zdravje (MZ) pripravili vsa poslovna pravila za izdajo digitalnih zelenih potrdil (DZP). O aktualnem stanju o bolezni covid-19 sta spregovorila minister za zdravje Janez Poklukar in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Med drugim sta pojasnila aktivnosti v povezavi z digitalnim potrdilom ter novosti o lažjem dostopu do mobilne identitete smsPASS.

Epidemija bo Sloveniji pomagala do digitalizacije

“Zavedam se, da je epidemija dolga in da se je dotaknila slehernega od nas ter spremenila način življenja po vsem svetu,” je v uvodu povedal Janez Poklukar, minister za zdravje. Dodal je, da vsak dan iščejo premišljene načine, s katerimi bi olajšali življenje z virusom. S tem namenom so na ravni Evropske unije uvedli elementarno merilo PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani posamezniki z negativnim potrdilom). Iz tega merila izhaja tudi univerzalno PCT digitalno covidno potrdilo, ki nam bo omogočilo, da bi vsi živeli relativno svobodno, čeprav bo virus še vedno med nami.

PCT-potrdilo bo tako omogočalo obisk drugih držav, prehajanje meja in potovanja. “Žal pa Sloveniji v zadnjih 30 letih ni uspelo v celoti digitalizirati države. Večina nas tako nima dostopa do digitalnih rešitev, ki vsakemu posamezniku omogočijo, da v vsakem trenutku lahko dostopa do covidnega potrdila,” je nadaljeval Poklukar. Digitalno covidno potrdilo se bo sicer pri vsakem posamezniku sproti spreminjalo. Tako bo imel posameznik sprva v potrdilu zabeležen T kot testiran, nato P kot prebolel in v končni fazi C kot cepljen.

“Tudi covidno potrdilo bo treba digitalizirati, le tako bo potovanje v druge države članice enostavno,” je nadaljeval Poklukar in dodal, da so v zadnjih tednih pripravljali rešitev, ki bi omogočala dostop do brezplačnega potrdila. Vsi, ki imajo digitalna potrdila, lahko do portala zVEM že dostopajo. Kdor potrdila še nima, si ga lahko pridobi na različnih mestih. “Očitno bo epidemija Slovenijo pomagala tudi digitalizirati. Digitalna identiteta je prvi korak digitalizacije, ne le zdravstva, temveč tudi drugih področij. Z digitalno identiteto bo lahko vsak dostopal do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave,” je zaključil Poklukar.

Na portalu zVEM nastaja digitalni karton vsakega prebivalca Slovenije. Med drugim pa bo prek portala mogoče dostopati tudi do evropskega digitalnega potrdila (and. digital green certificat DGC).

Do digitalnega potrdila tudi na cepilnih mestih, CSD in Fursovih izpostavah

Za tiste državljane, ki še nimajo digitalnega potrdila, so na vladi sprejeli vrsto ukrepov, ki bi sprejem potrdila bistveno olajšali. Minister za javno upravo je opozoril, da so zaradi izvajanja varnostnih ukrepov upravne enote preobremenjene. Kot je poudaril, zaznavajo med drugim porast posameznikov, ki jim bo letos potekla veljavnost osebnih dokumentov. Po podatkih javne uprave bo namreč letos veljavnost dokumentov potekla kar štirikrat več ljudem kot lani. Pridobitev digitalnih potrdil na upravnih enotah je posledično zaradi preobremenjenosti za državljane postala precej zamudna.

Zaradi preobremenjenosti so tako vzpostavili dodatne prijavne službe, kjer posamezniki lahko pridobijo mobilno identiteto. Do kvalificiranega digitalnega potrdila boste tako lahko prišli tudi na centrih za socialno delo, finančnih upravah, na lokaciji ministrstva za pravosodje in posameznih cepilnih mestih. V minulem tednu so se pristojni sestali tudi z župani, ki bodo pomagali pri organizaciji pridobitve digitalnih potrdil na cepilnih mestih. Poleg tega vlada razmišlja tudi o drugih dostopnih točkah za pridobitev digitalnega potrdila smsPASS.

Portal zVEM, prek katerega lahko pridobimo uradno potrdilo o naši prebolelosti, cepljenju ali testiranju na novi koronavirus, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo, je tista točka, prek katere se bo omogočil preprost dostop do potrdil. Za zagotavljanje dovolj visoke ravni zanesljivosti izkazovanja identitete po spletu se je treba pred pridobitvijo potrdila fizično zglasiti in izkazati svojo istovetnost na prijavni službi. “Bistveno je, da obiščete prijavno točko in se identificirate,” je na koncu še opozoril Koritnik

Prijavne službe trenutno delujejo na cepilnih centrih na Jesenicah in v Novem mestu. V prihodnjih dneh bodo še drugod. Prijavne točke na izpostavah Finančne uprave RS že delujejo. Vlada je za državljane pripravila tudi informativni letak, ki prikazuje postopek pridobitve digitalne identitete smsPASS. Po pridobitvi mobilne identitete lahko enostavno dostopate do portalov eVŠ, eDavki, eZPIZ, GURS, AJPER in številnih drugih.

Kaj je digitalno potrdilo?

S kvalificiranim digitalnim potrdilom v elektronskem poslovanju izkazujemo svojo identiteto, jamčimo za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se elektronsko podpisujemo, so pojasnili na MJU. Digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku in njegov javni ključ, podatke o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje veljavnosti.

V Sloveniji kvalificirana digitalna potrdila izdajajo štirje ponudniki: ministrstvo za javno upravo (SIGEN-CA), Pošta Slovenije (Pošta®CA), Nova Ljubljanska banka (AC NLB) in Halcom (Halcom CA=).

Danes je Evropska komisija predlagala tudi okvir za evropsko digitalno identiteto, ki bo na voljo vsem državljanom in podjetjem v EU. Evropske denarnice za digitalno identiteto bodo na voljo vsakomur, ki jih bo želel uporabljati, uporabnikom pa bodo omogočile tudi nadzor nad njihovimi podatki.

Sproščanje ukrepov

Po včerajšnji 79. redni seji vlade na Brdu pri Kranju so ugotovili, da trenutne razmere ne dopuščajo bistvenega dodatnega rahljanja ukrepov. Od ponedeljka, 7. junija, se med drugim rahljajo nekatere omejitve pri nastanitvenih storitvah. Nastanitveni obrati bodo po novem lahko zasedeni do 75 odstotkov. To velja tudi za kampe. Prav tako se ukinja prepoved konzumiranja hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Spremenili so tudi pogoje, ki jih mora posameznik izpolnjevati za prehod meje. Na Hrvaško je od sinoči mogoče vstopiti že po prvem prejetem odmerku cepiva proti covidu-19 ali z negativnim testom na okužbo, ki ni starejši od 72 ur.

Za vstop v Slovenijo pa bo od soboto zadostoval tudi negativni hitri antigenski test (HAG), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. PCR- ali HAG-test pa je ustrezen le, če je opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Združenemu kraljestvu ali ZDA.

V sredo so ob opravljenih 3.837 PCR-testih potrdili 273 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 7,3-odstoten.

Trenutno prijavo že lahko izvedete na naslednjih lokacijah:

CSD: Celje, Dolenjska in Bela krajina (enota Nov), Južna Primorska (enota Sežana), Laško, Posavje, Posavje (enota Krško), Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Zasavje (enota Zagorje ob Savi),

FURS: Finančni urad Dravograd, Finančni urad Hrastnik, Finančni urad Kočevje, Finančni urad Ljubljana, Finančni urad Novo mesto, Finančni urad Ptuj in Finančni urad Velenje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!