Od danes lahko izolacijo z negativnim hitrim testom prekinete že po sedmih dneh

Koronavirus 24. Jan. 202206:08 > 13:25
Delite:
testiranje v ZDA
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Trajanje izolacij po koronavirusni okužbi se z današnjim dnem za večino okuženih krajša z deset na sedem dni. Posamezniki 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na koronavirus. Sprememba velja tudi za osebe, ki so bile pozitivne na koronavirus prejšnji teden.

Skrajševanje časa izolacije velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo zdravljenje, je v petek pojasnil infektolog Janez Tomažič. Imunsko kompromitirane osebe so tiste, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema ali pa je to stanje opredelil izbrani zdravnik.

Posamezniki, ki ne sodijo v te skupine, morajo za skrajšanje izolacije izpolnjevati dva pogoja. Prvi je, da 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine, ne da bi za to vzeli zdravila, ki temperaturo znižujejo, prav tako ne smejo imeti drugih pomembnih zdravstvenih težav. Drugi pogoj je, da morajo sedmi dan opraviti hitri antigenski test, ki mora biti negativen. Pri tem samotestiranje ne zadostuje. Če je hitri test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in ponovi testiranje naslednji dan vse do desetega dne, ko se izolacija po prejšnjih smernicah zaključi brez opravljenega testa.

Posebni termini za testiranje tistih, ki prekinjajo izolacijo, nepotrebni

“Po dodatnih razgovorih s stroko smo sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, niso potrebni, vsekakor pa svetujemo, da se testiranja udeležite v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri posameznem izvajalcu. Ob tem je ključno, da se dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa,” je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar

Vse, ki želijo na ta način predčasno prekiniti izolacijo, je pozval, naj se pozanimajo, ali se je treba pri izvajalcu testiranja naročiti.

Ob izpolnjevanju navedenih pogojev lahko oseba po sedmih dneh prekine izolacijo tako, da stopi v stik s svojim osebnim zdravnikom, on pa s tistim dnem prekine izolacijo oziroma bolniški dopust. Nato se mora oseba še tri dni čim bolj izogibati stikom z ljudmi in pravilno uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2. Vindišar je dodatno potrdil, da sprememba velja tudi za osebe, ki so okužbo s koronavirusom potrdile v preteklem tednu.

Začetek izolacije je pri osebah, ki so brez simptomov, od dneva pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in potrjeno okužbo s testom PCR pa se upošteva prvi dan simptomov. V skladu s pravili evropskega covidnega potrdila je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe med osmim in desetim dnem ne bodo imele veljavne QR kode.

Predlog skrajšanja izolacije so sprejeli člani strokovnega kolegija ljubljanske infekcijske klinike, kasneje pa ga je potrdila tudi strokovna skupina za covid-19. Ministrstvo za zdravje je v petek popoldan izvajalcem testiranj predstavilo strokovna priporočila o skrajševanju izolacije. “Vladi o tem ni treba posebej odločati, saj so to smernice stroke in povsem strokovne odločitve,” je pojasnil Vindišar.

Vsi z znaki okužbe dihal naj se samotestirajo

“Virusno breme v družbi je enormno. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, naj se samotestira in v času čakanja ostane doma. Odstopanje od tega je v trenutnih razmerah nedopustno,” je dodal Vindišar in prosil za potrpljenje. Za potrpežljivost so zaprosili tudi v klicnem centru za informacije o koronavirusu.

“Na vse klice bodo odgovorili, a bo morda trajalo dlje časa,” je navedla vladna govorka Maja Bratuša

Preberite tudi članek Prekinitev izolacije po sedmih dneh: vprašanja in odgovori.

Komentari

Vaš komentar