Kako učinkovite so FFP2 maske

Koronavirus 04. Dec 202121:14 > 21:14 1 komentar
maska FFP2
PROFIMEDIA

Zaščitne maske FFP2 nudijo zelo visoko stopnjo zaščite pred okužbo s koronavirusom, a pod pogojem, da se jih pravilno nosi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina ugotovila študija priznanega in uveljavljenega nemškega inštituta Maxa Plancka.

“Če se v zaprtem prostoru srečata ena okužena in ena neokužena oseba in nimata zadostne medsebojne razdalje, je verjetnost prenosa tudi po dvajsetih minutah minimalna, vsega le en promil,” piše v študiji, ki so jo opravili na priznanem nemškem inštitutu Max stoji u studiji Instituta Maxa Plancka.

To velja le v primeru, če osebi nosita FFP2 masko in sta ji si jo tudi pravilno namestili na obraz. Zlasti je pomembno, da je predel okoli nosu dobro pričvrščen. Če maska ni pravilno nameščena, je možnost okužbe v opisanem primeru precej večja, in sicer kar štiri odstotna.

V času proučevanja učinkovitosti FFP2 mask so znanstveniki preizkušali različne situacije, eksperimentirali z različnimi velikostmi kapljic in različno dinamiko dihanje ter preizkušali različne zaščitne maske.

maska FFP2
PROFIMEDIA

“Verjetnost okužbe je dejansko od deset do sto krat manjša v primeru uporabe FFP2 mask, pri čemer smo mi delali teste resnično tudi v najbolj ugodnih pogojih za širjenje virusa,” je dejal direktor inštituta Ederhard Bodenschatz. 

Če pa se srečata dve osebi, pa je ena okužena, druga pa ne, pri tem pa nobena oseba sploh ne nosi maske, pa je verjetnost okužbe izjemno visoka.  “V primeru srečanja okužene in neokužene osebe brez mask se bo zdrava oseba skoraj zagotovo okužila, pa četudi ti dve osebi stojita več kot tri metre narazen in sta v bližini ena druge le nekaj minut,” še pravi Bodenschatz.

Prav zato ljudem svetuje, naj maske nosijo, še toliko bolje pa je, če nosijo FFP2 maske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje