N1 STUDIO: “Morda se nam mora zgoditi Bergamo”

Koronavirus 27. Okt 202112:58 > 15:55 8 komentarjev

Epidemiološke razmere v Sloveniji se hitro poslabšujejo, opozorila s terena so alarmantna – v bolnišnicah se dogaja pravi cunami. Včeraj je bilo potrjenih 3.166 novih primerov, hospitaliziranih je 526 ljudi, 133 v intenzivni terapiji. O stanju prav zdaj razpravlja vlada, ki ponovno razmišlja o zaprtju države, saj da ji skoraj ne preostane drugega. Preverjanje pogoja PCT v praksi namreč poteka preslabo, cepljenje gre prepočasi. Kaj nas torej sploh lahko zdrami, da bomo dojeli, kako resno je stanje?

Danes je bilo v oddaji N1 STUDIO govora o stanju v državi, ki se rapidno slabša. Včeraj smo potrdili blizu 3200 primerov, v bolnišnicah je že 526 ljudi, od tega 133 v intenzivni terapiji.

O tem z gostoma – na ljubljanski infekcijski kliniki je bil z nami dr. Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine, v Mariboru pa Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca.

“Pri nas se število zasedenih postelj povečuje, zato ves čas povečujemo kapacitete. Največ dela imamo z bolniki, ki so ‘sveži’, ki pridejo ravnokar iz terena,” je povedal Vovko. “Vsak dan kličemo za možnosti premestitve bolnikov, ki še potrebujejo covid zdravljenje, ampak niso več kužni. Vsak dan opravimo veliko klicev. Ravno danes pričakujemo dva bolnika z drugih koncev Slovenije,” pravi o stiski s prostimi postelji, ki že nastaja.

“V intenzivni terapiji je 29 bolnikov, najmlajša pa je 35-letnica, ki je v osnovi zdrava, brez pridruženih bolezni. Mehanska ventilacija ni bila zadostna, zato je trenutno odvisna od zunajtelesne membranske oksigenacije (ECMO), prav tako 40-letnica. Večina bolnikov je starih med 40 in 70 let, le dva od teh sta starejša od 70 let,” je o stanju na intenzivni v Ljubljani povedal Vovko. “Od 29 je pet cepljenih, eden od teh je navedel cepljenje, pa se je kasneje izkazalo, da ima lažno potrdilo o cepljenju, saj ni imel protiteles. Vse ostali, za katere zagotovo vemo, da so bili cepljeni, so cepili spomladi in so starejši. Eden od njih je že v boljšem stanju in se pripravljamo, da ga bomo dali dol z aparatov.”

Ljudi, ki bi se želeli cepiti, v Podravski regiji praktično ni več

“V Mariboru so zadeve res zaskrbljujoče. Če gledamo podatke okuženih iz preteklega tedna, ko je bilo toliko testov pozitivnih, sta ponedeljek in torek prinesla še hujše rezultate. Pri nas je pozitivnih med 40 in 50 odstotkov PCR-testov, prevladujejo pa predvsem osebe mlajše od 50 let – delovna populacija, študenti, dijaki, tudi otroci so med njimi. Spodbudno je, da v domu starostnikov ni toliko okužb, kot smo jih pričakovali glede na to, da so se začele pojavljati. Upamo, da so se rdeče cone pravočasno vzpostavile in da ne bo ponovnega izbruha v domovih, takšen kot je bil konec lanskega in začetek letošnjega leta,” je o stanju v Mariboru povedal Jus.

“Podravska regija nima še niti 50-odstotne precepljenosti. Veliko število prebivalcev živi v nekem ruralnem okolju in ravno v teh občinah je precepljenost nizka. Naš zavod je vložil ogromne napore v to, da bi jih precepili čim več, delovali smo od ponedeljka do nedelje. V zadnjih tednih pa opažamo bistven upad tega cepljenja. V začetku septembra smo imeli velik naval, po uvedbi pogoja PCT, potem pa se je povpraševanje po cepljenju bistveno zmanjšalo. Prejšnji teden smo cepili 201 občana, čeprav je cepilni center deloval od ponedeljka do petka. Soboto smo nato ukinili, saj pretekli dve soboti tja ni bilo nobenega občana. Veliko več se jih je cepilo s tretjim odmerkom, 335, zato je stanje alarmantno. Mislim, da smo na tem območju s cepljenjem novih ljudi končali,” skrbi Jusa.

V jesenskih mesecih več okužb pričakovanih

“V poletnih mesecih je možnost okužb zmanjšana, zato je naraščanje jeseni moč pričakovati, prav tako je delta različica bolj kužna. Če imaš ti populacijo, kjer je prekuženost oziroma precepljenost nad 90 odstotkov, ko pa je okužena taka množica ljudi, druženja pa so praktično neovirana, obstoječi pogoji pa se ne spoštujejo … okužbe so naravna posledica tega. Če stojimo v neki množici, če razdalje ni, je možnost okužbe zelo velika. Odprte so šole, kjer je pričakovati, da se otroci družijo na majhni razdalji, potem pa se to prenaša v družini. Žal je SARS-CoV-2 tak virus, ki zahteva hospitalizacije, ljudje potrebujejo tudi intenzivno nego, mehanski ventilator,” pa pravi Vovko, ki nad trenutnim stanjem ni presenečen.

“Vemo, da se je uvedlo samotestiranje in resno se sprašujemo, ali so ljudje dovolj odgovorni glede tega in iskreni. Ali rezultat testa sporočijo osebnemu zdravniku, da jih pošlje na PCR? Ko en tega ne stori, gre okužba dalje,” pa opozarja Jus.

“Ljudje ne zbolevajo samo zaradi covida, temveč tudi zaradi drugih bolezni. Tudi za te bolnike moramo biti dosegljivi. Vse, kar je v povezavi s covidom, se v bistvu opravlja v obliki nadur. Dopoldan delajo v ambulanti, popoldan pa recimo cepijo,” o izčrpanosti osebja pove pomočnik direktorja ZD Maribor. “Ugotavljamo, da imamo odpovedi delovnega razmerja v primarnem zdravstvu, medicinske sestre celo zapuščajo zdravstvo. Tudi zdravniki pregorevajo, imamo kar nekaj bolniških, zato je zadeva res pereča.”

V tem valu ljudje zbolevajo mlajši

“Res je, da učinkovitost zaščite po cepljenju pada s časom, zato je zelo dobro, da se ljudje cepijo s tretjim odmerkom, ker se potem zmanjša možnost za hospitalizacijo. Žalostno je, da k nam pridejo ljudje s pridruženimi boleznimi, prekomerno težki, in niso cepljeni, potem pa so v zelo slabem stanju. Poleg tega, da so trenutno prizadeti mlajši kot v prejšnjih valih, so prizadeti tudi hujše,” je potegnil vzporednice s prejšnjim valom.

“Zdravniki in zdravniško osebje bomo delali naprej, ampak delali bomo utrujeni. /…/ Ljudje so dejali osem do deset turnusnih izmen na mesec in razumem, da odhajajo drugam. Ne želim si predstavljati, kaj bo čez 14 dni. Morda bomo zdržali še toliko. Kaj se zgodi, ko dosežemo plato … Bolnik, ki rabi intenzivno terapijo, in je ne dobi, umre,” še opozarja Vovko. “Morda se nam mora zgoditi Bergamo. V Italiji razumejo ukrepe, ker so doživeli katastrofo. Ko to ljudje doživijo, se cepijo. Se opravičujem za to razmišljanje, ne vem.”

Komentarji (8)

Prikaži vse komentarje