Petdnevne karantene predvidoma že prihodnji teden

Koronavirus 14. Jan 202219:34 > 21:15 0 komentarjev

Vlada bi lahko s prihodnjim tednom skrajšala veljavnost karanten. Trenutno karantena za vse, ki so imeli rizičen stik z okuženim s koronavirusom, traja sedem dni.

Ministrstvo za zdravje bo predvidoma do nedelje ali ponedeljka pripravilo ukrep, s katerim bo skrajšalo karanteno iz sedmih na pet dni, je po današnjem vrhu koalicije napovedal premier Janez Janša. Predvidoma bo ukrep takrat sprejet, veljati pa naj bi začel sredi prihodnjega tedna.

Karanteno, ki so jo nedavno skrajšali iz desetih na sedem dni, se napoti vse, ki so imeli rizičen stik z okuženimi s koronavirusom.

Izjema od karantene velja, če:

  • je oseba prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna,
  • je oseba prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
  • je oseba prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Zaradi širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice omikron je namreč v prihodnje mogoče pričakovati večje število obolelih in ljudi, ki bodo morali zaradi visokorizičnega stika v karanteno. S tem pa bi lahko bilo ogroženo normalno delovanje podjetij in države.

Zakaj je krajša karantena pri omikronu sprejemljiva

Skrajšanje karantene je mogoče zaradi krajše inkubacijske dobe oziroma časa od okužbe do pojava prvih simptomov bolezni. Ta je pri omikronu bistveno krajša kot pri prejšnjih različicah. Pri prvotni različici je bil ta čas lahko tudi več kot en teden, pri različici delta okrog štiri dni, pri omikronu pa po navedbah ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi le od 33 do 75 ur, pri večini okrog 2,5 dneva.

Vlada RS je sicer na današnji dopisni seji sprejela spremembo odloka o določitvi pogojev vstopa v državo. Oseba, ki je ob vstopu v Slovenijo napotena v karanteno na domu, le te tako ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR. Če policija ob vstopu v državo osebo napoti v karanteno, mora tako ta trajati polnih sedem dni.

Kot so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve po seji vlade, so možnost predčasne prekinitve karantene onemogočili zaradi skrajšanja trajanja karantene z deset na sedem dni. Odlok začne veljati v ponedeljek, 17. januarja 2022.