Portugalska se zaradi širjenja različice delta boji četrtega vala

Koronavirus 23. Jun. 202108:101 komentar
Delite:
Portugalska
Foto: Pedro Nunes/REUTERS

Različica koronavirusa delta predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Pristojni opozarjajo, da bo država morala uvesti dodatne omejitve.

Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covida-19, saj se v državi pospešeno širi različica koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Ker želijo preprečiti nadaljnjo širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in ostalim delom Portugalske.

“Skušamo odložiti prihod (različice delta) v druge regije države, tako da se lahko ljudje zaščitijo z okrepljenim cepljenjem,” je v ponedeljek sporočila ministrica za zdravje Marta Temido.

Opozorila je, da bodo morda uvedli dodatne omejitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Moramo oceniti situacijo in vse prosimo za podporo, da se čimbolj izognimo ukrepom, ki imajo hujše posledice za gospodarstvo in družbo,” je dodala.

Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Novi koronavirus pa se širi zelo hitro, pred šestimi tedni so imeli v povprečju po 300 okužb dnevno, sedaj jih je po več kot 1100. Strokovnjaki svarijo pred eksponentno rastjo, saj da sprva številke rastejo postopoma, nato pa eksplodirajo.

Na Portugalskem, kjer živi 10 milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov.

Komentari

Vaš komentar