Reportaža: Za nadzor PCT angažirali študente in tudi kakšnega gasilca

PCT
N1

Na prvi dan veljavnosti novega mega odloka velike večine storitev in dejavnosti ni več mogoče opravljati brez pogoja PCT. Ekipa N1 se je odpravila v trgovsko središče, na banko in mestni avtobus. Opazili smo, da večje gneče zaradi nove ureditve ni bilo, večina pa je dosledno izpolnjevala pogoj in brez večjega odpora kazala svoja dokazila.

“Bilo je, kot vedno, na hojladri,” vladni odlok o obveznem preverjanju dokazil o prebolevnosti, cepljenju ali negativnem testu, ki ni starejši od 48 ur (tako imenovani pogoj PCT), komentira direktor trgovskega središča Aleja v ljubljanski Šiški Toni Pugelj. Vlada je odlok sprejela v soboto, v ponedeljek so dobili potrditev, da morajo PCT preverjati na vhodu v trgovsko središče.

Tako na hitro ni bilo najlažje dobiti ljudi. “Imamo od varnostnikov, rediteljev, študentov, tudi kakšnega gasilca kje,” pravi. Pokrili so sedem vhodov, za dva vhoda prek gostinskih lokalov pa so se po besedah Puglja z najemniki dogovorili, da preverjajo oni. Ob našem dopoldanskem obisku ne pred vhodi v Alejo ne v samem trgovskem središču ni bilo kakšne večje gneče. Pugelj pravi, da so ljudje novo ureditev sprejeli, obiskovalce poziva le, da dokumente pripravijo vnaprej, ker tako vse poteka hitreje.

Tiste, ki pogoja ne izpolnjujejo, preusmerijo na druge načine poslovanja

Ker novi vladni odlok med izjeme tokrat ne uvršča pošt in bank, smo obiskali eno izmed poslovalnic banke NLB v središču mesta. Kot smo opazili, tudi za bančne storitve, večje gneče ni bilo opaziti. Mojca Strojan iz NLB nam je povedala, da pred vstopom v poslovalnico oziroma poslovne prostore banke in tudi mobilnih enot na kolesih stranke prosijo, da predložijo ustrezna dokazila.

“V primeru, da stranka ne želi pokazati dokazil, oziroma da pogoja PCT ne izpolnjuje, jo preusmerimo na druge načine poslovanja, ki niso vezane na fizični stik. Napotimo jih na mobilno banko, spletno banko in na kontaktni center, kjer lahko 24 ur na dan preko video klica opravijo svoje storitve. Ne smemo pozabiti tudi na široko mrežo bankomatov, ki so za dvige in plačila položnic najbolj priročni,” Strojan svetuje za N1.

In kako se poslovanje z obveznim PCT pogojem razlikuje od obdobja poslovanja v največjem valu epidemije, ko so bile banke, poleg pošt, bencinskih servisov in živilskih trgovin med edinimi odprtimi, Strojan pojasnjuje, da je banka v obdobju zaprtja javnega življenja poslovala v zelo okrnjenem obsegu. “Odprtih je bilo manj poslovalnic, delovni čas je bil krajši. Danes delo v vseh naših poslovalnicah poteka po normalnem urniku, preverjamo pa seveda pogoj PCT,” še pove Mojca Strojan, ki je na NLB pristojna za komuniciranje.

Na LPP pogoj pregledujejo kontrolorji

Brez dokazil pa od danes naprej ni možno niti na mestni avtobus. V LPP so se na pogoj PCT pripravili tako, da so avtobuse opremili z nalepkami o PCT, na postajališčih pa se na prikazovalnikih vrtijo elektronska opozorila.

Kot pojasnjuje Ibro Beganović, pogoj pregledujejo skupaj z veljavnimi vozovnicami. Pravi, da danes s potniki niso imeli težav, vsi pa so izpolnjevali PCT. In kaj se zgodi, če oseba pogoja ne izpolnjuje? Beganović poudarja, da v takih primerih potnika prosijo, naj izstopi na naslednji postaji, če pa prošnjo zavrne, se potnika pospremi iz avtobusa in pokliče policijo.

Velika večina se z odlokom strinja

Ljubljančani, s katerimi smo govorili, se z odlokom v veliki večini strinjajo. “Če hočeš voziti avto, moraš opraviti tudi vozniški izpit. Če so pogoji, so pač pogoji, treba jih je upoštevati,” razlaga Eva. Nakupovalec Mitja pa dvomi v to, da imajo odgovorni pravico tako razširiti pogoj.