S prijatelji ne smete na sprehod, lahko pa greste v gostilno

Koronavirus 08. Nov 202117:30 > 20:59 15 komentarjev
sprehod ljudje zbiranje
Žiga Živulović, Bobo

S prijateljem ne smete na sprehod, tudi če oba izpolnjujeta PCT, lahko pa posedita v gostilni. Rojstni dan lahko doma praznujete le s člani gospodinjstva, toda če to pravilo kršite, vas policist ne more oglobiti, saj ne sme vstopiti v vaše stanovanje. Ob ohranjanju razdalje in izpolnjevanju PCT lahko tudi protestirate. Pri zasebnem druženju (ne)izpolnjevanje pogoja PCT ne igra nobene vloge, prepovedano je tudi za cepljene, prebolele in testirane. Za nekatere nejasnosti iz novega vladnega odloka še iščemo odgovore, saj nam jih danes na pristojnih ministrstvih niso znali razložiti.

Vladni odlok, ki velja z današnjim dnem, znova poraja številna vprašanja. Ves dan smo se trudili poiskati odgovore nanje. Na pristojnih ministrstvih na nekatera vprašanja danes še niso znali odgovoriti. Z odlokom je začasno prepovedano zbiranje ljudi. Zbiranje je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in v nekaterih primerih, ki jih odlok navaja kot izjeme. Kaj točno to pomeni?

S prijateljem na sprehod? Prepovedano!

Ali to pomeni, da se dva človeka, ki nista družinska člana, ne smeta družiti na sprehodu? “Zbiranje je dovoljeno le za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, nadzorni organi pa bodo v vsakem konkretnem postopku presojali, ali gre za namen zbiranja ali ne,” razlagajo na ministrstvu za notranje zadeve. Ob tem poudarjajo, da moramo izhajati iz namena odloka, to je omejevanje stikov, ki niso nujni.

Rojstni dan doma s prijatelji? Prepovedano, a brez nadzora

Med začasno prepovedanimi so tudi slavja, praznovanja in poročne slovesnosti. Lahko praznujete z družino ali sostanovalci (ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva), ne pa tudi s prijatelji. Se pa tu postavi tudi vprašanje, ali lahko policija ali inšpekcija tako praznovanje prepreči. “Vstop v stanovanjske prostore na podlagi 20. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru ni mogoč brez odločbe pristojnega sodišča,” odgovarjajo pristojni.

Pri zasebnem druženju (ne)izpolnjevanje pogoja PCT ne igra nobene vloge, prepovedano je tudi za cepljene, prebolele in testirane.

Druženje v gostinskem lokalu? Dovoljeno, s PCT in sede

Ob vhodu v lokal mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v prostoru, toda v odloku za gostinstvo ni zapisane omejitve oseb na kvadraturo. Gostinci morajo dovoljeno število oseb v lokalu navesti na podlagi uporabnega dovoljenja in števila sedišč v gostinskem lokalu. Kolikor je stolov, toliko je lahko gostov, saj je “izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač dovoljeno samo “v sedečem režimu”, in to med 5. in 22. uro. Gostje morajo uporabljati tudi zaščitno masko (kadar ne sedijo za mizo) in izpolnjevati pogoj PCT.

Rojstni dan v zabaviščnem centru? Brez slavja, hrane in pijače

Ena od naših bralk je za svojega 10-letnega otroka rezervirala praznovanje rojstnega dne v enem od zabaviščnih centrov. Po pravilih novega odloka se bodo otroci lahko igrali, ne smejo pa proslavljati, saj so po odloku prepovedana slavja in praznovanja. Prav tako je prepovedano jesti in piti, razen če ima zabaviščni center registrirano tudi gostinsko dejavnost, v tem primeru lahko uživajo hrano in pijačo “v sedečem režimu”. V vsakem primeru je za starejše od 6 let obvezno nošenje maske, za starejše od 12 let pa tudi PCT.

Strežba in uživanje hrane in pijače nista dovoljena na javnih kulturnih in športnih prireditvah.

Diskoteke zaprte, tudi podnevi brez plesa

Poleg tega, da se morajo gostinski lokali ob 22. uri zapreti, je prepovedano tudi “obratovanje gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program,” ne glede na to, koliko je ura.

Protesti dovoljeni, kdo bo preverjal PCT?

Protesti oziroma shodi niso prepovedani, saj je ustavno sodišče julija odločilo, da je taka prepoved, ki je veljala dotlej, neustavna. “Vlada ni navedla prepričljivih razlogov, zakaj pri shodih z do nekaj sto udeleženci ne bi bilo mogoče preprečiti širjenja okužb z zagotovitvijo zadostne razdalje med udeleženci, nošenjem maske in uporabo razkužilnih sredstev,” so takrat zapisali ustavni sodniki.

Vlada je zato v novem odloku določila, da je zbiranje na organiziranih javnih shodih dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT in je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra. Za preverjanje PCT je odgovoren organizator shoda. “Neprijavljeni shodi niso dovoljeni,” razlagajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Za ta petek ob 17. uri so velik protest napovedali petkovi kolesarski protestniki. Eden od vidnejših protestnikov Jaša Jenull je za N1 povedal, da bodo ljudi pozvali k odgovornemu vedenju, ohranjanju razdalje in nošenju mask. “To smo počeli že doslej in nikoli nismo nasprotovali strokovno utemeljenim epidemiološkim ukrepom,” je povedal. Protest tudi tokrat ne bo prijavljen, zato Jenull uradno ni organizator protesta.

Morda vas zanima tudi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje