Slovaška bo junija začela cepiti s cepivom Sputnik V

Koronavirus 26. Maj 202118:55 0 komentarjev
Sputnik V
Dado Ruvic/REUTERS

Slovaška bo z junijem postala druga država v Evropski uniji, ki bo svoje državljane cepila z ruskim cepivom Sputnik V. Evropska agencija za zdravila (Ema) cepiva še ni odobrila.

Slovaška vlada je danes sporočila, da bodo v državi proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V, ki ga sicer Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila, predvidoma začeli cepiti 7. junija.

“Še vedno obstaja večje število državljanov, ki se želi cepiti le s Sputnikom V,” je zapisano v utemeljitvi sklepa. Kot navaja slovaška vlada, tega ni mogoče kar prezreti, če želijo v državi doseči precepljenost prebivalstva.

Druga država EU, ki bo cepila s cepivom Sputnik V

Ministru za zdravje Vladimirju Lengvarskyju je vlada naročila, da zagotovi začetek cepljenja z ruskim cepivom do 7. junija. Še v torek je minister sicer opozarjal, da Rusija še ni posredovala celotne dokumentacije, ki je nujna za končno odločitev o uvedbi cepiva. Slovaška bi morala zato upoštevati priporočilo Eme, ki o cepivu še odloča, je dejal minister.

Minister za gospodarstvo Richard Sulik je za televizijo TA3 priznal, da se z vladno odločitvijo niso strinjali vsi člani kabineta.

Slovaška je že v začetku marca prejela 200.000 odmerkov ruskega cepiva, ampak ta zaenkrat ostaja v skladišču. Država bi lahko za Madžarsko postala druga članica EU, ki bi cepila s cepivom Sputnik V.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!