Nova študija, ki kaže razliko med omikronom in delto

Koronavirus 08. Apr 202210:15 > 11:15
Deltakron
Foto: Profimedia

Pri osebah, ki so po dveh osnovnih prejele tudi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, simptomi različice omikron izzvenijo več kot tri dni prej kot pri okuženih z različico delta. Prav tako je pri okužbi z omikronom manjša verjetnost izgube vonja, kaže danes objavljena britanska študija v medicinski reviji Lancet.

Da bi ugotovili razlike v simptomih in njihovem trajanju pri obeh različicah, so raziskovalci uporabili brezplačno aplikacijo za pametne telefone ZOE, na kateri je več kot 63.000 cepljenih Britancev, starih med 16 in 99 let, v obdobju od junija 2021 in januarja 2022 poročalo o poteku covida-19.

Pri tistih, ki so prejeli tri odmerke cepiva, so simptomi okužbe z omikronom v povprečju trajali le 4,4 dneva, medtem ko so pri okužbi z delto trajali 7,7 dneva. Pri osebah, ki so prejele dva odmerka, torej brez poživitvenega, so simptomi zaradi omikrona izzveneli v 8,3 dneva v primerjavi z 9,6 dneva pri različici delta, navaja študija. Hitrejše okrevanje nakazuje, da bi lahko bilo tudi obdobje nalezljivosti krajše, kar bi posledično lahko vplivalo na smernice za javno zdravje in življenje.

Študija, ki bo predstavljena na evropskem kongresu klinične mikrobiologije in nalezljivih bolezni v Lizboni konec tega meseca, je tudi pokazala, da je le 17 odstotkov oseb, okuženih z omikronom, izgubilo vonj, v primerjavi s 53 odstotki tistih, ki so se okužili z delto. Vendar pa je pri okužbah z omikronom za 55 odstotkov večja verjetnost bolečin v grlu in za 24 odstotkov večja verjetnost hripavosti. Študija prav tako navaja, da je pri okuženih z omikronom za 25 odstotkov manj verjetno, da bodo sprejeti v bolnišnico.

Čeprav je študija zajela obdobje, preden se je v svetu razširila novejša različica omikron BA.2, nedavni podatki iz aplikacije ne kažejo sprememb v simptomih pri BA.2 v primerjavi z BA.1, je dodala avtorica študije Cristina Menni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar