Od pozivov, naj teste plača država, do idej, naj jih plačajo zaposleni sami

Gospodarstvo 17. Avg 202117:46 > 18:22
Denis Sadiković/N1

Na današnjem sestanku med predstavniki vlade in gostincev ni prišlo do zbližanja stališč. Gostinci želijo spremembo odlokov glede pogoja PCT ter brezplačno testiranje, vlada pa je obljubila samo več mest za testiranje.

Manj kot teden dni pred 23. avgustom, ko bodo začela veljati drugačna pravila za delo v gostinstvu in še nekaterih dejavnostih, so se predstavniki vlade vendarle sestali z delodajalci iz gostinstva in turizma. Vendar državna sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo ter ministrstvu za delo Simon Zajc in Cveto Uršič nista povedala tistega, kar bi želela slišati Fedja Pobegajlo, predsednik turistično gostinske zbornice, in Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici.

“Gostinstvo ni pomemben vir okužb”

Pobegajlo in Cvar želita predvsem, da bi vlada razširila ukrep subvencioniranja krajšega delovnega časa, odpravila pogoje PCT, ki so strožji, kot v drugih gospodarskih dejavnostih, ter prevzela stroške testiranja. Zajc in Uršič pa sta napovedala samo, da bosta ministrstvo za zdravje pozvala k zagotovitvi mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji. Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da bo spremenjena periodika obveznega testiranja za gospodarstvo, predvsem za manjše poslovne subjekte na obrobju Slovenije, predstavljala veliko obremenitev. Cvar pa trdi, da na ministrstvu tega do današnjega sestanka niso vedeli. “Niso se zavedali, da marsikje na podeželju testiranja zdravstveni domovi ne izvajajo vsak dan, zato bi bilo zaposlenim izredno težko pridobiti nov test vsakih 48 ur,” je povedal.

Vlada ne razume niti zahteve po subvencioniranju skrajšanega delovnega časa pravi Pobegajlo. “Vidijo samo trenutne, poletne rezultate,” pojasnjuje, “ne razumejo, da bo po koncu sezone povsem drugače.”

Z ministrstva za delo so sporočili, da zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT ter pogoji, ki veljajo za prehod državnih mej, ne štejejo za takšno omejitev opravljanja gospodarske dejavnosti, da bi bili gostinci upravičeni do subvencioniranja krajšega delovnega časa.

Razlog, da je bil današnji sestanek med gostinci tako težko pričakovan, pa so bile predvsem določbe glede PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki bodo začele veljati v ponedeljek. Zaposleni v gostinstvu, ki niso cepljeni, se ne bodo mogli več testirati enkrat na teden, ampak se bodo morali vsaj dvakrat ali celo trikrat.

Gostinstvo ni pomemben vir okužb, zato ni smiselno, da zanj veljajo najstrožji ukrepi, pravi Cvar. Podatki iz Sledilnika Covid-19 kažejo, da se samo desetina odstotka okužb zgodi v gostinskih lokalih, trdi. “Mi vladi predstavljamo študije, oni pa nam kažejo članke o okužbah v nekem lokalu v Kanadi,” pravi.

Strošek testiranja na delodajalcih

V ponedeljek testi tudi ne bodo več brezplačni. Odkar je bil ta ukrep sprejet, mnogi delodajalci opozarjajo, da bi bilo plačevanje stroškov testiranja zaposlenih zanje prevelik strošek. Cvar in Pobegajlo predlagata, da naj test še naprej velja teden dni in da naj testiranje še naprej financira država.

Danes odgovora glede tega nista dobila. Zajc in Uršič naj bi dejala, da je to področje v pristojnosti ministrstva za zdravje, njegovih predstavnikov pa na današnjem sestanku ni bilo.

V zadnjih tednih so tako z ministrstva za delo kot z ministrstva za zdravje sporočili, da mora testiranje plačati delodajalec. Danes pa je generalni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj omenil možnost, da bi vlada s spremembo zakonodaje stroške testiranja prevalila na zaposlene.

Bi delodajalci stroške testiranja prevalili na delavce?

Več delodajalskih organizacij je danes sporočilo, da so v državni zbor vložile amandmaje k predlogu interventnemu zakonu za pomoč gospodarstvu in turizmu. Med drugim želijo, da se obdobje, ko je testiranje brezplačno, podaljša do 15. septembra. Veliko zaposlenih v gospodarstvu naj bi se cepilo po dopustu, zato bi jim vlada s takšno potezo omogočila brezplačno testiranje do njihove zaščite s cepivom, so razložile organizacije. Pod amandmaje so se podpisali gospodarska zbornica, obrtno podjetniška zbornica, trgovinska zbornica, združenje delodajalcev te združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Še bolj odločno so te organizacije zahtevale, da pogoj PCT postane individualna odgovornost posameznika. “Skrajni čas je, da se preide od kolektivne odgovornosti na osebno odgovornost vsakega posameznika,” so zapisali. Poudarili so, da so vsa cepiva na voljo brezplačno in da bi bili stroški testiranja zaposlenih za delodajalce zelo visoki.

Ali se torej delodajalci zavzemajo za to, da bi stroške testiranj v dejavnostih, kjer je pogoj PCT obvezen, krili zaposleni? Na gospodarski zbornici (GZS) tega niso ne potrdili ne zanikali. Je pa predstavnica GZS za stike z javnostmi Tajda Pelicon povedala, da razumejo, da proračun ne more kriti stroškov testiranja v nedogled.

Podobno stališče so predstavili predsedniki koalicijskih strank, ko so sredi julija prvič napovedali ukinitev brezplačnega testiranja. Zatrdili so, da morajo posamezniki prevzeti odgovornost za zaščito pred okužbo in za obvladovanje epidemije. Premier Janez Janša je izpostavil, da je država za testiranje zapravila 60 milijonov evrov.

Delodajalci strašijo s stroški testiranja

Nekateri delodajalci so zaposlenim že sporočili, naj se cepijo, sicer bodo morali stroške testiranja nositi sami. O takšnem sporočilu vodje ljubljanske gostilne Jurman smo že poročali. Delo je poročalo, da je isto storil direktor ljubljanskega Hotela Slon Gregor Jamnik, po naših informacijah pa je na enak način v cepljenje prepričeval tudi znani gostinec, ki vodi več ljubljanskih restavracij. Informacije nismo uspeli preveriti, ker je ta gostinec na dopustu.

Tudi predsednik sindikata gostinstva in turizma Kristijan Lasbacher je slišal za več takšnih primerov. “Nobenega dvoma ni, da so takšne grožnje brezpredmetne,” pravi Lasbacher, “14. člen zakona o varnosti in zdravju pri delu je popolnoma jasen, plačevanje stroškov zagotavljanja varnosti in zdravja ne more biti naloga delavca.” Sporočilo, v katerem so na to opozorili, so iz sindikata poslali delavcem, delodajalcem ter njihovim združenjem. “Kaj se bodo delodajalci dogovorili z vlado, pa je vprašanje zanje,” pojasnjuje.

Podobni pritiski kot v gostinstvu so pogosti tudi v prevozništvu, je za spletni portal 24 ur povedal izvršni sekretar Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije Boris Perš. Delodajalci naj bi mnogim voznikom, ki delajo v mednarodnem tranzitu zagrozili z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, če se ne cepijo. Taka zahteva je neustavna, pravi Perš.

Voznikom v mednarodnem tranzitu za opravljanje dejavnosti ni treba izpolnjevati pogoja PCT. Za prehajanje meje potrebujejo potrdilo delodajalca, da so v tranzitu, morajo pa državo zapustiti v 12 urah. Zaradi tega so delavci pod še večjim časovnim pritiskom kot sicer, pravi Perš.

OZS: Plačati mora država

Predsednik obrtne zbornice Branko Meh pravi, da o takšnih grožnjah niso obveščeni. Čeprav delodajalci pozivajo k cepljenju, se zavedajo, da ljudi v to ne moreš prisiliti, pravi. Po njegovem mnenju sicer ni mogoče tako nedvoumno reči, da se stroškov testiranja ne more naložiti delavcem. “Zakon o varstvu in zdravju pri delu se ne nanaša na take situacije, kakšno je povzročil covid-19,” pojasnjuje, “V sedanjih razmerah gre za splošno varnost, obveznosti pa je naložila vlada z odlokom.”

Kljub temu Meh meni, da prelaganje stroškov testiranja na delavce dejansko ni možno. “Ne vem, kako bi se to izšlo, saj so stroški testiranja visoki, delavcev pa je premalo,” pravi Meh.

Delodajalci naj bi se torej zavedali, da delavcem tega stroška ne morejo naložiti, če jih ne želijo izgubiti. Na drugi strani pa tudi sami ne zmorejo tega stroška, opozarja Meh. “Naše stališče je jasno, to mora plačati država. Tudi v Avstriji in Nemčiji je tako,” pravi.