Pričelo se je nočno cepljenje

Koronavirus 19. Dec 202117:03 > 22:17 3 komentarji
Dnevi cepljenja
Nočni cepilni centri. (Ministrstvo za zdravje)

Začelo se je nočno cepljenje. V naslednjih petih dneh se bo mogoče v vsaki statistični enoti cepiti tudi ponoči - nekateri cepilni centri bodo tako ostali odprti tudi med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj.

V okviru Cepilnih dnevov bo v prihodnjih petih dneh 62 cepilnih centrov po državi delalo s podaljšanim delovnim časom od 8. do 20. ure. V vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo tudi nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Nočni cepilni centri bodo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih (ZD) Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik. V zasavski regiji bodo cepili vsako noč na drugi lokaciji.

Okrepljena bo prisotnost mobilnih enot na terenu, pri organizaciji, ponekod pa tudi pri prevozu občanov do cepilnih mest, bosta pomagala Civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije.

V času cepilne akcije se z izjemo cepljenja otrok v starostni skupini od pet do 11 let na cepljenje ne bo treba naročiti, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva. Otroke do 12 let pa je treba predhodno naročiti.

Na večerno cepljenje zato, da se izognejo gneči

Prva nočna akcija je pred urgentni center UKC Maribor pritegnila okrog 50 ljudi, poroča Večer. Prisotni so povedali, da so prišli po odmerek cepiva proti covidu-19, ker se želijo izogniti gneči čez dan in ker je Avstrija znova zaostrila pogoje za vstop v državo.

Nočno cepljenje so prevzeli študentje petega letnika medicine. Študentka Lara Petek je za Večer povedala, da so opravili krajše izobraževanje, izkušnje s cepljenjem pa imajo tudi od prej. Cepljene bo pregledal zdravnik, ki je na voljo tudi za dodatna pojasnila. “Veliko ljudi ima daljše urnike, morda je težje uloviti cepljenje le do 15. ure. Nekateri delajo v trgovini tudi do 22. ure. Pogoji pa se zaostrujejo, v Avstrijo ljudje brez tretje doze ne morejo več,” razmišlja Lara Petek o tem, kdo poleg obiskovalcev urgence bi utegnil priti na nočno cepljenje.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno polno cepljenih 55,9 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

Prve ure Cepilnih dnevov, ki so se pričeli danes, so bile uspešne, so zapisali na ministrstvu za zdravje. V Zdravstvenem domu Bled se je v prvih urah cepilo 50 oseb, v Kranju pa je zjutraj k cepljenju pristopilo 80 ljudi. Bohinjski zdravstveni dom se ponaša s 100-odstotno precepljenostjo zaposlenih, so danes še sporočili z Ministrstva za zdravje.

Omikron po Evropi vzbuja skrbi

Napovedi epidemiologov kažejo, da se omikron širi izredno hitro. V Angliji je omikron zdaj že prevladujoča različica koronavirusa. Zato povsod po Evropi vlada precejšen strah, še zlasti tam, kjer prevladujejo cepljeni z vektorskimi cepivi, pri katerih je zaščita proti omikronu zaskrbljujoča, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. “To je še en razlog več, da vsi, ki smo bili cepljeni z vektorskimi cepivi, ponovno pristopimo k cepljenju,” je rekel. Cilj je sicer doseči 98-odstotno precepljenost starejših od 50 let in 80-odstotno precepljenost celotne populacije.

Direktor Zdravstvenega doma Bled Leopold Zonik je dejal, da s cepilnimi dnevi dajejo možnost vsem, tudi tistim, ki imajo različne obveznosti, da pridejo na cepljenje.

V ponedeljek bo o epidemioloških ukrepih razpravljala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, je napovedal Poklukar. Prisotni bodo tudi predstavniki resornih ministrstev, saj bo treba primerjati in uravnotežiti ukrepe tako znotraj Slovenije kot med državami EU. “Počakajmo na njihove predloge, potem bomo videli, kaj to prinaša,” je povedal minister, a dodal, da zagotovo ne bo dodatnega sproščanja, ampak bolj verjetno kakšen dodaten preventivni ukrep.

V boju proti omikronu Evropska komisija zagotavlja dodatnih 20 milijonov odmerkov Pfizerja

V boju proti omikronu bodo države članice Evropske unije bodo v prvih treh mesecih leta 2022 prejele dodatnih 20 milijonov odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech. Države članice bodo januarja in februarja prejele po dodatnih pet milijonov odmerkov cepiva, marca pa dodatnih deset milijonov odmerkov. Ti odmerki dopolnjujejo že načrtovanih 195 milijonov odmerkov družbe Pfizer/BioNTech v prvem četrtletju. Skupno število dobav bo tako kar 215 milijonov odmerkov.

Odredba zajema tudi cepiva, prilagojena različici omikron, če bodo ta cepiva na voljo. S tem nalogom se EU pripravlja na to, da bo potrebovala prilagojena cepiva. Dobave teh več kot 200 milijonov odmerkov bodo predvidoma potekale od drugega četrtletja 2022. EU naj bi leta 2022 prejela skupaj 650 milijonov odmerkov cepiv družbe Pfizer/BioNTech.

Dodatne odmerke bo v prvem četrtletju dostavil tudi proizvajalec Moderna, so še sporočili iz Bruslja.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje