Avstrija: začetek lockdowna za necepljene in cepljenje otrok na Dunaju

Koronavirus 15. Nov. 202106:52 > 12:05
Delite:
Dunaj
Foto: PROFIMEDIA

Z današnjim dnem so v Avstriji začele veljati stroge omejitve za necepljene in tiste, ki covida-19 niso preboleli. Medtem ko bodo te osebe lahko dom zapustile le za nujne opravke, obisk pri zdravniku oziroma odhod na delo ali v šolo, je za kršitelje predvidena kazen v višini 500 evrov. Za tiste, ki bodo zavrnili nadzor spoštovanja ukrepov, pa je zagrožena kazen veliko višja, in sicer znaša 1.450 evrov. Ukrepe so prav tako zaostrili v nemški prestolnici, kjer bo treba na javnih mestih odslej izpolnjevati pogoj PC.

Avstrija danes v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 kot prva v EU za necepljene uvaja zaprtje javnega življenja. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo ali v šolo.

Kot je v nedeljo pojasnil kancler Alexander Schallenberg, je vlada odločitev sprejela s težkim srcem, a je ob naraščanju števila okužb in nizki precepljenosti žal nujna. V državi, kjer je polno cepljenih le 65 odstotkov prebivalcev, kar je kancler pred dnevi označil za “sramotno nizko”, je ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti, je poudaril. Avstrijski kancler “delno zaprtje za necepljene”, kot mu pravi sam, označuje kot “ogromen korak”.

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi v skoraj devetmilijonski državi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Posebne patrulje in visoke kazni

Omejitve, ki so ob najstrožjih ukrepih v pandemiji covida ob prejšnjih zaostritvah veljale za vse, bodo zdaj veljale le za tiste, ki niso cepljeni proti koronavirusni bolezni, pa tudi za tiste, ki v zadnjih 180 dneh niso preboleli covida. Splošnega lockdowna in s tem solidarnosti z necepljenimi pa tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril Schallenberg.

Cepljenje v Avstriji
Foto : Leonhard Foeger/REUTERS

Cilj novih ukrepov je povečati pripravljenost za cepljenje in zmanjšati socialne stike za približno 30 odstotkov, je dejal minister za zdravje Wolfgang Mückstein.

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1.450 evrov kazni.

V Avstriji so v nedeljo potrdili 11.552 novih okužb s koronavirusom in 17 smrti zaradi covida-19. Od tega so iz Zgornje Avstrije poročali o 3.892 potrjenih primerih, kar je za to zvezno deželo rekord, obenem je tam umrlo kar 15 covidnih bolnikov.

Na Dunaju cepljenje otrok, starih od pet do 11 let

Avstrijski minister za zdravje Mückstein spričo rekordnega vala pandemije medtem že načrtuje nove protikoronske ukrepe, med drugim je javno omenil morebitno nočno omejitev gibanja za vse. Schallenberg se očitno s tem ne strinja oziroma, kot je zatrdil, ne razmišlja o poseganju v nočno obratovanje lokalov.

Še odločnejši je bil kancler glede morebitnega vnovičnega zaprtja šol, saj so med necepljenimi v veliki meri otroci. Namesto tega stavi na temeljito testiranje. “Ena stvar je zame povsem jasna: Da bodo šole ostale odprte,” je dejal. Glede cepljenja otrok namerava počakati na odločitev strokovnega sveta za cepljenje, ki ga pričakuje v dveh tednih.

Dunaj
Foto : PROFIMEDIA

Otrok, mlajših od 12 let, v Avstriji z izjemo Dunaja zaenkrat ne cepijo. Za starejše od 15 let medtem velja omenjeno zaprtje, če seveda ne izpolnjujejo pogoja PC, medtem ko so tisti, stari od 12 do 15 let, iz njega izvzeti, če predložijo t. i. ninja potrdilo. To je potrdilo, ki ga učenci prejmejo na osnovi negativnih izvidov obveznega rednega testiranja na šolah in velja tudi za druga področja javnega življenja.

V avstrijskih šolah bodo sicer prihodnja dva tedna v skladu s strožjo, t. i. varnostno fazo testiranje vseh učencev, tudi cepljenih in prebolelih, izvajali najmanj trikrat tedensko, od tega mora biti vsaj en test PCR. V višjih razredih morajo učitelji in šolarji nositi zaščitne maske FFP2. Po 29. novembru bodo izvajali dva PCR testa tedensko, kar sicer že zdaj počnejo na Dunaju.

V avstrijski prestolnici od danes poleg strožjih zveznih ukrepov veljajo še dodatni protikoronski ukrepi, ki so jih sprejele mestne oblasti. Dunajčani lahko po novem poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 dobijo že po štirih in ne šele po šestih mesecih kot doslej. Danes se je poleg tega začelo cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech. Po poročanju medijev je vseh okoli 9.400 terminov, ki so jih razpisali za do konca leta, že oddanih.

V nemški prestolnici odslej pogoj PC

V nemški prestolnici danes začenjajo veljati občutno strožji ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, najstrožji v tem mestu doslej in eni najstrožjih v celotni Nemčiji. Ob vstopu na javna mesta – kot so notranji prostori kavarn, barov in restavracij, zaprte telovadnice, savne in bazeni, gledališča, kinematografi, muzeji in galeriji ter frizerski in kozmetični saloni – bo treba predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Nemčija
Foto : PROFIMEDIA

Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC. Velja tudi za dogodke na prostem z več kot 2.000 udeleženci. Negativen test po novem zadostuje le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Berlinski župan Michael Müller ob uvedbi ukrepov opozarja, da je razvoj pandemije izredno zaskrbljujoč, še posebej alarmantno je stanje v bolnišnicah, predvsem na intenzivnih oddelkih. Nova pravila so zaenkrat predvidena do 28. novembra, a jih bodo, če se epidemiološki trendi ne bodo izboljšali, verjetno podaljšali, pišejo berlinski mediji.

Pravilo PC velja tudi za nočne klube in druge lokale s plesišči, a to ni novost, saj je zanje veljalo že tudi doslej. Ne velja pa med drugim za hotele in penzione in tudi ne za javni promet. Izjema so npr. turistične avtobusne vožnje ali vožnje po reki Spree s turističnimi ladjicami, ki so dovoljena le še za prebolele in cepljene.

Komentari

Vaš komentar