V jesenskem času, ko je gozd poln jurčkov, lisičk in klobukov, za kosilo ali večerjo pogosto postrežemo kremne gobove juhe, rižote in druge dobrote. Priprava gob je hitra, kljub temu pa moramo biti pri kuhanju in pečenju pazljivi, saj hitro izgubijo okus, z njimi se lahko celo zastrupimo. Portal Punkufer je zbral deset najpogostejših napak kuharjev in kuharic.
Jeseni so na naših jedilnikih pogosto gobe. Vsestransko živilo, ki ga lahko z malo truda spremenimo v kremne juhe, okusne rižote in vrsto prilog, pa lahko ob nepravilni pripravi hitro izgubi okus ali celo postane nevarno. Portal Punkufer je zbral deset najpogostejših napak kuharjev in kuharic.
Priprava gob, ki ste jih nabrali sami
Ena najpogostejših napak pri uživanju gob se lahko zgodi že med nabiranjem. Številni se namreč v gozd odpravijo s premalo izkušnjami in se ob nabiranju zanašajo le na fotografije ali opise užitnih gob, ob tem pa v košaro nevede položijo tudi katero od strupenih vrst. In obrok se lahko spreobrne v usodnega. Gobe nabirajte le v družbi poznavalca ali če imate sami dovolj izkušenj.
Shranjevanje v plastični posodi
Druga past gob je njihovo shranjevanje, saj se zelo hitro pokvarijo. Najbolje je, da zaužijete še sveže. Če jih imate preveč, jih nikar ne shranjujte v plastični embalaži. Najbolje bo, da jih še neobdelane v hladilnik postavite zavite v papirnato vrečko.
Ne namakajte jih v vodi
Znano je, da gobam pri rasti prija dež. Ko se znajdejo v kuhinji, pa lahko ob stiku z vodo spremenijo strukturo. In ravno to je tretja najpogostejša napaka ob njihovi pripravi. Namesto namakanja v vodi bo veliko bolje, če gobe očistite s papirnato brisačko. Če se vam res mudi, jih lahko na hitro sperete z mrzlo vodo in nato posušite s papirnato brisačko.
Soljenje na začetku kuhanja
Četrta najpogostejša napaka pri pripravi gob je soljenje. Najbolje je, da gobam sol dodate tik pred serviranjem, saj so v nasprotnem primeru težje prebavljive. Poprate jih lahko kadarkoli.
Nepravilno zamrzovanje
Napako lahko naredite tudi ob zamrzovanju. Preden damo gobe v zamrzovalnik, jih je namreč treba narezati ali zmleti, nikar ne zamrzujte celih klobukov s peclji. Preden jih postavite v skrinjo, jih lahko tudi podušite na maslu in čebuli, shranite v plastične kozarce in nato zamrznite. V skrinji jih lahko hranite do šest mesecev. Zamrzovanje kuhanih gob v omaki, predvsem smetanovi, pokvari njihov okus.
Pretiravanje z začimbami
Okus gob lahko hitro uničimo tudi z začimbami. Njihova nežna aroma se v začimbni mešanici hitro izgubi. Okus lahko najbolj poudarite z dodajanjem blagih mediteranskih začimb, muškatnega oreščka in kurkume. V zmernih količinah, seveda.
Pogrevanje hrane
Sedma najpogostejša napaka je shranjevanje in pogrevanje presežkov. Ob pogrevanju že pripravljenih jedi z gobami nastajajo škodljive spojine, ki so nevarne za zdravje.
Predolgo kuhanje
Kot že omenjeno, se jedi iz gob pripravijo hitro, tako tudi ohranijo največ arome. Z dolgotrajnim kuhanjem postanejo tudi trše.
Nepravilno mletje
Ste kdaj ob mletju gob ugotovili, da so spremenile barvo? Pomaga, če v mešanico dodate nekaj kapljic kisa.
Shranjevanje s sušenjem
Gobe lahko shranite tudi s sušenjem. A pozor, če jih sušite v pečici, morate biti ob tem pazljivi, da ne postanejo hrustljave. Dovolj suhe so, ko jih je mogoče še malo upogniti. Če jih postavite v temen prostor in posodo brez stika s kisikom, jih lahko hranite do 12 mesecev.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje