10 skrivnosti ikoničnega filma Umazani ples

Magazin 24. Avg 202214:30 0 komentarjev
Patrick Swayze, Jennifer Grey
Profimedia

35 let pozneje je film še vedno zelo visoko na lestvici popularnosti. Narejen s samo 6 milijoni dolarji, ni nihče pričakoval, da bo Umazani ples postal uspešnica, kaj šele, da bo postal fenomen pop kulture, ko je bil izdan 21. avgusta 1987.

Pravzaprav je producentka Linda Gottlieb leta 2012 razkrila, da je bil scenarij zavrnjen 43-krat, preden je majhen studio Vestron končno privolil v snemanje filma.

  • Scenaristka Eleanor Bergstein, ki je film posnela po svojih življenjskih izkušnjah, je leta 2017 razkrila, da so naslov filma skoraj spremenili v Teenage Mambo Queen, saj so bile oblasti na kanadski meji prvotno mnenja, da gre za porno film.
  • Patrick Swayze je vlogo Johnnyja Castla skoraj zavrnil zaradi resne poškodbe kolena, ki jo je utrpel med svojimi broadwayskimi dnevi, v njegovem življenjepisu pa je celo pisalo brez plesa.
  • Preden je bila Jennifer Gray izbrana za vlogo Baby, sta bili na avdiciji Sarah Jessica Parker in Winona Ryder. Jennifer je pozneje za The New York Times razkrila, da je za film prejela 50.000 dolarjev.
  • Med glavnima igralcema je bila neprijetna napetost, toda pri ikonični sceni v jezeru je prišlo do preobrata, ko sta se Patrick Swayze in Jennifer Gray povezala zaradi težke izkušnje. “V tem jezeru je bilo grozljivo, hipotermično hladno, in ta prizor smo snemali znova in znova,” je igralec zapisal v svoji avtobiografiji. “In kljub dejstvu, da je bila Jennifer zelo lahka, ko nekoga dviguješ v vodi, tudi najbolj suho dekle postane zelo težko.”

  • Prizor, v katerem se Baby kar naprej smeji, medtem ko Johnny drsi s prsti po njeni roki, ni bil napisan, saj je bila Jennifer res žgečkljiva in Patrickova jeza je bila zelo resnična. Scenaristka je dejala, da sploh niso vedeli, da imajo ta posnetek, ker je bil za njim posnet prizor brez smeha, in šele v montažni sobi ga je našel plesni urednik. “Ko smo to videli, smo planili v smeh, in ko sta Jennifer in Patrick to videla prvič, sta planila v smeh, ker smo popolnoma pozabili, da se je to sploh zgodilo. Zdelo se nam je tako smešno, da smo to uporabili.”
  • Babyjino mamo je prvotno igrala Lynne Lipton, vendar jo je zamenjala Kelly Bishop, potem ko je Lynnne zbolela v prvem tednu snemanja. Kelly je bila sprva izbrana za vlogo Vivian Pressman, gostje letovišča, ki se zanima za Johnnyja. Vlogo Vivian je nato prevzela pomočnica koreografa filma, Miranda Garrison.
  • Da bi zagotovili korporativno sponzorstvo, so producenti prosili scenaristko Eleanor Bergstein, naj iz scenarija umakne Pennyjin splav, kar je zavrnila. Na to jim je odgovorila: “Z veseljem bi, a ne morem, ker če ta prizor izvzamem, se bo vse podrlo. Brez tega ni zgodbe. Vse se sesuje, nič ne bo imelo smisla.”
  • Jane Brucker, ki je igrala Babyjino bežno starejšo sestro Liso, je napisala pesem Hula Hana, ki jo je izvedla v prizorišču vaje v šovu talentov.

  • Pesem She’s Like the Wind, katere soavtor je Patrick, je bila prvotno namenjena za zvočni posnetek za igralčevo komedijo Grandview iz leta 1984, ZDA. Rob Lowe pa je v podkastu The Joe Rogan Experience leta 2020 razkril, da jo je zvezdnik poskušal vključiti tudi v njihov film Youngbloods iz leta 1986.
  • Matthew Broderick, ki je v času snemanja hodil z Jennifer Gray, se v zadnjem prizoru filma pojavi kot eden od udeležencev šova talentov.

Leta 2020 je portal E! News potrdil novico, da bo Jennifer Gray izvršna producentka in igralka v novem Umazanem plesu. Čeprav podrobnosti o zapletu niso bile razkrite, je zvezdnica potrdila, da bo igrala Baby v novi različici v nedavnem intervjuju za The Los Angeles Times. “Navdušena sem nad izzivom, zanimivo bo, ker se bo odvijalo 30 let pozneje. Kaj se zgodi z osebo, ki je imela to izkušnjo – kaj se ji je zgodilo, ponujen bo pogled iz druge perspektive.”

Potrdila je tudi, da bo film izšel na valentinovo leta 2024.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!