3 naravna sredstva proti komarjem, ki jih lahko naredite sami

Magazin 06. Jul 202212:00
Delite:
repelent
Foto: Profimedia

Visoke temperature s seboj prinesejo tudi nadležne komarje, katerih piki so za marsikoga zelo neprijetni. Zato pogosto posegamo po repelentih, ki jih odganjajo.

Učinkovita sredstva za preprečevanje pikov teh letečih nadlog lahko naredite tudi doma, s sestavinami, ki jih verjetno imate v shrambi ali kopalniški omarici. Gre za naravne sestavine, ki vam bodo pomagale zaščititi kožo.

Priporočljivo je, da si nabavite še stekleničko z razpršilom, tako bo nanos domačega repelenta nadvse preprost. Predstavljamo vam tri recepte, vi pa se odločite, kateri vam najbolj ustreza.

1. Jabolčni kis s peteršiljem

Ti sestavini so v boju proti komarjem uporabljale že naše babice. Potrebovali boste 100 mililitrov jabolčnega kisa in šopek peteršilja.

Priprava: Na drobno narežite lise peteršilja in jih dajte v stekleno posodo s pokrovom. Peteršilj prelijte z jabolčnim kisom, zaprite steklenko in jo za 12 ur shranite v hladilniku. Nato s pomočjo cedila precedite tekočino in jo shranite v stekleničko z razpršilom. Uporabite jo, ko jo potrebujete.

2. Eterično olje čajevca in destilirana voda

Komarjem močni vonji niso nič kaj všeč. Uspešno jih odganja sivka, a ker je marsikdo občutljiv na eterično olje sivke, bo olje čajevca prava izbira. Za izdelavo tega učinkovitega repelenta boste potrebovali 60 mililitrov eteričnega olja čajevca in 140 mililitrov destilirane vode. V stekleničko z razpršilcem vlijte olje čajevca, nato pa še destilirano vodo. Stekleničko dobro zaprite in pred uporabo pretresite vsebino.

3. Bazilika, voda in vodka

listi bazilike
Foto : Profimedia

To priljubljeno zelišče je nadvse učinkovito pri odganjanju komarjev pa tudi prijeten vonj ima. Za izdelavo domačega repelenta boste potrebovali pest listov bazilike, 100 mililitrov vode in 50 mililitrov vodke. Vodo zavrite in jo umaknite z ognja. Z njo prelijte svežo baziliko, pokrijte posodo in pustite, da stoji štiri ure. Potem tekočino precedite v stekleničko z razpršilom, dodajte vodko in pred uporabo dobro premešajte.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar