3 verjetni razlogi, zakaj oseba izsiljuje ali ustrahuje

Magazin 20. Dec 202112:15 0 komentarjev
moški
Profimedia

Ustrahovanje ali izsiljevanje se ne dogaja le v šolah in med najstniki - doživite ga lahko tudi v službi, krogu prijateljev in znancev, celo v družini. Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje to počnejo?

Kakšne oseba je tisti, ki ustrahuje ali izsiljuje? Odgovor vas lahko preseneti, saj v tej vlogi niso vedno negativne osebe. Ustrahovanje je nesprejemljivo vedenje, ki lahko naredi veliko škode, vendar to morda počne tudi oseba, s katero bi bili v drugačni situaciji prijatelji.

To so 3 razlogi, zaradi katerih se lahko posamezniki zatečejo k ustrahovanju:

1. Potreba po potrditvi

Kako veste, da sami s tem nimate težav? Če prejmete dovolj potrditev o svojih odločitvah, se zavedate, da ste dobri v tem, kar počnete. Najverjetneje imate družino in prijatelje, ki vas podpirajo tako v zmagah kot težkih trenutkih.

Po drugi strani pa oseba, ki ustrahuje, tega ne čuti. Precej je negotova glede svojih odločitev in zelo si želi potrditve od kogarkoli, četudi ta ne bi bila iskrena. Z ustrahovanjem lahko morda občuti, da ima vsaj nekaj oziroma pod nadzorom.

2. Potreba po povezanosti

Če imate dobre odnose z bližnjimi, niste osamljeni in občutite, da pripadate določeni skupini.

”Ustrahovalec” pa se lahko čuti izoliranega od sveta celo takrat, ko je med ljudmi. Morda je izgubil osebe, s katerimi se je čutil povezanega, ali se nikoli ni zares s kom tesno povezal. Veliko ustrahovalcev naj bi odraščalo s starši, ki se jim ne posvečajo dovolj, zato tudi sami ne vedo prav dobro, kako vzpostaviti odnos drugače kot z ustrahovanjem.

3. Občutek pomembnosti

Se vam zdi, da vaše mnenje in prisotnost štejeta? Da doprinesete nekaj dobrega v vsak odnos, ste pomemben del družine in prijateljev? Potem je vaša potreba po čutenju pomembnosti izpolnjena.

Ustrahovalec pa se pogosto počuti, kot da ne bi nihče opazil, če bi izginil. Zato se morda z izpadi oziroma izsiljevanjem ali poskušanjem nadzorovanja drugih in podobnimi vedenji poskuša izpostaviti in usmeriti pozornost nase. Četudi je pozornost negativna, je to zanj bolje kot nič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!