4 osnovni koraki, s katerimi v jesenskem času morda sploh ne boste zboleli

Magazin 13. Okt 202208:00
jesen
Profimedia

Temperature so nižje, zato morate še bolje poskrbeti zase. Nikar ne opustite spodnjih navad, naj vas spremljajo tudi jeseni in pozimi.

Kaj ko bi bil letošnji jesenski in zimski čas prvič čudovit, brez virusov in bakterij, ki bi vam pokvarile načrte? Veliko lahko za to naredite sami. Med drugim ne opustite spodnjih navad, ki jih zagotovo imate, a se zaradi natrpanega urnika včasih porazgubijo. Zanje si je vredno vzeti čas.

Česa torej ne smete opustiti?

Domače hrane

Ko se nam mudi, je mikavno naročiti dostavo ali po napornem dnevu zaviti kar v restavracijo. Za takšne dni imejte rešitev: hrana iz zamrzovalnika, ki ste jo (vsaj delno) že prej pripravili. Domača hrana bo bolj zdrava in vam bo dala prave energije za nadaljevanje dneva. Poleg tega lahko poskrbite, da se založite z vitamini in dodate več zelenjave ter drugih hranljivih snovi, ki jih v restavraciji ne dobite.

Zdrave malice

Zdaj je še posebej pomembno, da redno uživate sadje in zelenjavo. Iz tega naj bo vsaj delno sestavljena vaša malica. Pobrskajte za recepti zdravih prigrizkov, da vam ne zmanjka idej, in malico nesite s seboj v službo. Ko se boste navadili pripravljati hrano za seboj, vam to ne bo vzelo veliko časa in truda, postalo bo del rutine, vi pa boste poskrbeli za zdrav imunski sistem, ki bo lahko telo branil pred boleznimi.

Čas zunaj

Preživljanje časa v naravi je ena od prvih stvari, ki jo počnemo manj ali popolnoma opustimo, ko se dan začne občutno krajšati. Morda zato, ker se ne želimo sprehajati po temi ali ker je zunaj mraz. Vendar je zapiranje med štiri stene še slabša ideja.

Ko boste manj na prostem in tudi manj zračili prostore, boste lažje staknili prehlad, gripo ali kaj drugega, saj boste več časa izpostavljeni bakterijam in virusom. Lahko pride tudi do glavobolov, utrujenih oči in podobnih posledic, saj vam primanjkuje tistih sprehodov, na katerih se spočijete in si zbistrite misli

Večkrat na teden bi se morali tudi pozimi odpraviti na sprehod.

Gibanje

Telovadba je ena od stvari, ki bodo ohranile vaše zdravje. A kolikokrat ste svojo vadbeno rutino jeseni ali pozimi že opustili? Naj bo tokrat drugače.

Že zdaj si dajte zaobljubo, da boste z gibanjem vztrajali. Če za običajno vadbo zares ni časa, naredite vsaj krajšo ali se odpravite na sprehod. Ne opustite je, saj se vzorec lahko začne ponavljati. Ostanite fit in ne stremite k temu, da boste januarja spet iskali čudežne recepte za hujšanje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.