5 idej za izlete po Sloveniji

Magazin 02. Maj. 202206:30 > 10:251 komentar
Delite:
Zelenci
Foto: Profimedia

Iztekajoči se prvomajski prazniki so nam razkrili pet novih starih idej za izlete po naši deželi, na katere ste morda malce pozabili (ali pa tudi ne, a jih je vedno vredno ponovno doživeti!).

Jezersko

Jezersko ponuja številne možnosti za lahkotne sprehajalce, zahtevne in manj zahtevne planince ali kolesarje. Odpravite se do Zgornjega Jezerskega, Planšarskega jezera in gorniškega centra pokojnega Dava Karničarja. Ne pozabite na izvir mineralne vode Jezerska slatina.

Zelenci

Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, je zapisal: “Najbolj se mi je priljubila savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam nič lepšega v Evropi.” Ko se boste sprehodili do smaragdno zelenega jezera, se boste verjetno strinjali z njim. Naravni rezervat Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren, ob cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam. Do smaragdno zelenega jezera, v katerem na dan vre Sava Dolinka, se lahko sprehodite po posebni leseni brvi.

Rakov Škocjan

V Rakovem Škocjanu vas čakajo čudovite jame, naravni mostovi in prelepi gozdovi. Kraško dolino med Cerkniškim in Planinskim poljem je izoblikovala reka Rak, ki izvira iz Zelških jam, pol tretji kilometer teče po površju in nato zopet ponikne v Tkalci jami. Celotno območje je polno kraških pojavov, po dolini pa je urejena naravoslovna učna pot. Nikakor ne smete izpustiti ogleda Velikega in Malega naravnega mostu ter jame Tkalca (pa tudi Zelške jame, čeprav je pri tej spust malce bolj zahteven). Skozi Rakov Škocjan je speljana cesta in med glavnimi znamenitostmi se lahko peljemo tudi z avtom, a bomo čudovito naravo najbolj doživeli peš. Za celotno pot (od Malega do Velikega naravnega mostu in nazaj) si rezervirajte vsaj tri ure. 

Vinarium Lendava

Izlet v Prekmurje s prekrasnim razgledom. Za to pa se bo treba povzpeti na 53,5 metra visok stolp, ki ponosno stoji v Lendavskih Goricah. Prekrasen razgled z vrha seže na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Do stolpa se seveda lahko odpravite kar peš in mimogrede raziščete še okolico. Nato pa si privoščite lokalno prekmursko gibanico! 

Lovrenška jezera

Slikovita jezerca sredi pohorskih gozdov očarajo številne ljubitelje narave. Odpravite se na urejeno pot, ki vodi mimo 20 manjših jezerc. Prepustite se čarobnemu vzdušju, naužijte se svežega zraka in na lastni koži občutite, zakaj je ta destinacija tako zelo posebna.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar