5 presenetljivih dejstev, ki jih o papežu verjetno niste vedeli

Magazin 03. Apr 202315:30
papež benedikt xvi.
Profimedia

Papeška funkcija je lahko nadvse utrujajoča, saj ima sveti oče na svojih plečih vrsto pooblastil in zadolžitev.

Papeška funkcija je poslanstvo, a vendar tudi služba. Ker se bližajo velikonočno prazniki, ko je urnik aktualnega papeža Frančiška še nekoliko bolj natrpan, smo zbrali nekaj dejstev o sami funkciji, ki jih zagotovo niste poznali.

Na papeško funkcijo bi lahko stopil tudi najstnik

Za opravljanje papeške funkcije ni starostnih omejitev, čeprav se zdi, da so se na položaju vrhovnega voditelja Cerkve izmenjali sami belolasi možje. Najmlajši papež, ki je bil izvoljen v zgodovini Vatikana, je bil papež Janez XII., za katerega se domneva, da je bil ob prevzemu papeškega položaja star le 18 let.

Poznati mora več jezikov

Latinščina je jezik katoliške cerkve, papež pa jo mora ob nastopu funkcije tekoče obvladati, če želi opravljati uradne posle. Vsakodnevna korespondenca resa poteka v drugih jezikih, a ker je papež po drugi strani tudi rimski škof, mora dobro govoriti tudi italijansko.

papež frančišek
PROFIMEDIA

Tudi papež mora hoditi k spovedi

Že res da je sveti oče, ampak tudi papež kot tak ni oproščen spovedi. V resnici je v spovednici precej pogosteje kot drugi. Tako papež Janez Pavel II. kot papež Benedikt XVI. sta tedensko hodila k spovedi.

Vodja Vatikana

Papež je vrhovni predstavnik Cerkve, ki ima pod seboj več kot 1,2 milijarde vernikov po vsem svetu. Polega tega je papež tudi vodja suverene mestne države Vatikan s približno 900 prebivalci in tudi predsedovanje tej je pod njegovimi obveznostmi.

Nima materialnih dobrin

Papež kot tak nima v lasti prav ničesar, saj naj bi bil s tem dober zgled vernikom. Kljub temu pa je aktualni papež med svojo vladavino tudi skrbnik cerkvenega bogastva, ki je vse prej kot majhno. Čeprav nima v lasti materialnih dobrin, pa mu je zagotovljeno vse, česar si želi ali potrebuje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.