6 idej, kaj z otroki početi 8. februarja in kako jim približati Prešerna

Magazin 07. Feb 202217:00 0 komentarjev
Prešernov spomenik
Profimedia

Slovenija je ena redkih držav, ki je kulturi in svojemu največjemu pesniku Francetu Prešernu posvetila državni praznik in dela prost dan - 8. februar. Zato je prav, da ga včasih čisto zares začinite z vsaj malo kulture, branja, glasbe in kakšno zanimivo mislijo o Prešernu.

V resnici se je okoli Prešerna razvilo veliko mitov in ti so seveda za otroke zelo zanimivi. Zelo pomembno je, da otrokom poveste, da je Prešeren avtor slovenske himne Zdravljice, ki jo vsi tako ponosno pojemo na državnih proslavah in ki se predvaja, ko naši športniki osvojijo zlato medaljo. Pripovedujete jim lahko o Prešernovi nesrečni zaljubljenosti v Primičevo Julijo, ki mu je bila navdih za številne pesmi – morda imajo tudi sami neuslišano ljubezen v vrtcu ali šoli ter bodo popoldne napisali lepo pesem. Otroci bodo tudi navdušeni, da so pesnika klicali Doktor fig, in sicer zato, ker je vedno imel žepe, polne sladkih fig. Na ulici jih je menda delil otrokom, včasih pa jih celo odpeljal na kosilo in jim privoščil pravo pojedino. Legenda pravi, da je bil France zelo radodaren do revnih, posebno otrok, čeprav tudi sam seveda ni bil ravno bogat mož.

Kako torej z otroki proslaviti kulturni dan in kam jo mahniti?

Žirovnica
visitzirovnica.si

Pohod po poti kulturne dediščine Žirovnica

Ste za potep iz Vrbe v druge vasi pod Stolom, kjer se je poleg velikega poeta rodila še cela vrsta pomembnih Slovencev? Organiziranega pohoda in proslave v letu 2022 zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne bo, a vseeno domačini vabijo, da se na pohod podate samostojno in obiščete kulturne znamenitosti; Prešernovo rojstno hišo, Čopovo rojstno hišo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše, ki bodo 8. februarja za obiskovalce odprte od 8. do 16. ure. Vstop je brezplačen, obiskovalci morajo izpolnjevati PCT-pogoje.

Na pohod po najstarejših slovenskih tematskih poti pa se lahko podate tudi virtualno.

Prešeren v Ljubljani

France Prešern
DDD

Če želite spoznati Prešerna, se z otroki lahko odpravite tudi na potep po Ljubljani in si ogledate stavbe, kjer je France Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in pridobival izkušnje. Seveda začnite pri Prešernovem spomeniku na Prešernovem trgu in se ozrite proti hiši, kjer je živela Primčeva Julija, ki se je tako poigrala s pesnikovim srcem. Na vrhu Čopove ulice lahko skupaj preberete sedmo kitico Zdravljice, ki je vgravirana v tla.

Prešernov smenj v Kranju

Prešernov smenj
www.visitkranj.com

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Kljub epidemiji bo duh dr. Prešerna po ulicah Kranja zaživel tudi to leto. Odprti bodo kulturni hrami, ki bodo na ogled postavili svoje bogate vsebine. Obiščite Prešernovo hišo, kjer je pesnik živel med letoma 1846 in 1849, ko je bila hiša last trgovca in pivovarja Franca Mayrja. Hiša je danes preurejena v spominski muzej, v katerem si lahko ogledate prikaz pesnikovega življenja, njegova originalna dela in dragocene zgodnje tiske ter sobo, opremljeno z originalnim pohištvom. Med sprehodom po mestu se ustavite na sejmu domače in umetnostne obrti, ki bo potekal od 9. do 16. ure na Prešernovi ulici in Glavnem trgu. Prešernov smenj vsa leta spremljajo tudi recitacije Prešernovih pesmi.

Boštjan Gorenc in Slolvenski klasiki 1

Slolvenski klasiki
Arhiv

Prešernov dan začnite s kakšno zabavno pesmijo ali zgodbico. Otroci lahko potem tudi narišejo, kako so si predstavljali vašo zgodbo. Za malo večje otroke, no, še bolje najstnike v srednji šoli pa priporočamo knjigo Boštjana Gorenca – Pižame, ki je v svoji knjigi Slolvenski klasiki 1 omrežil 50 literarnih klasikov in njihovih del – prizanesel ni niti Prešernu niti Muci copatarici, ki letos praznuje že 65 let, – ter jih (spletno) interpretiral času primerno. To je zares imeniten priročnik, ki bo zabaval tudi odrasle. Prodanih je bilo že več kot 12.000 izvodov, knjiga pa je bila leta 2016 razglašena za knjigo leta.

Prost vstop v muzeje in galerije

Narodna galerija
DDD

Izkoristite kulturni praznik in brezplačno obiščite kulturno ustanovo v svojem kraju ali bližnji okolici. Prisluhnite vodenim ogledom in se naučite marsičesa novega. Otroci se lahko udeležijo takšnih in drugačnih ustvarjalnih delavnic, ki jih organizirajo v muzejih in galerijah.

Risani koncert na Radiu Koper

Prešernov dan
RTVSLO

Radio Koper bo ob 11. uri predvajal Risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka. Risani koncert je doma predvsem na francoskih stripovskih festivalih. Boštjan Narat in Izar Lunaček svojo izvedbo, za katero si v naših krajih lastita prvenstvo, izvajata drugo leto. Recept je preprost: Boštjan odpoje avtorske pesmi, Izar pa za vsako sproti nariše stripovsko ilustracijo, ki se – medtem ko nastaja – projicira na platno za njima. Med koncertom večna dečka kramljata o življenju, vesolju in sploh vsem, se zbadata in hvalita. Kantavtor in stripar, glasbenik in slikar, filozof in filozof. Muzika, živa risba in veliko smeha. Vmes pa – bolj po naključju kot namenoma – še kaka zanimiva misel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!