6 načinov preprečevanja napadov migrene – nasveti nevrologa

Magazin 07. Mar 202312:15
glavobol migrena
Profimedia

Pogosto napačno razumljena nevrološka bolezen s simptomi, ki lahko trajajo nekaj ur do nekaj dni, lahko posameznika popolnoma onesposobi, zaradi česar se mora odpovedati številnim aktivnostim v vsakdanjem življenju.

Dobra novica: obstajajo načini, s katerimi lahko preprečite migrenske napade oziroma zmanjšate njihovo pogostost. Kajti migrenskim napadom se ne bo mogoče popolnoma izogniti, lahko pa jih je veliko manj, svetuje dr. Rohit Reddy, nevrolog s klinike Dartmouth Hitchcock, New Hampshire.

Stvari, ki jih lahko po njegovem mnenju storite v vsakdanjem življenju:

1. Upoštevajte urnik spanja. Kakovosten spanec je zelo pomemben za možgane – da se ti odpočijejo in si opomorejo od dnevnega vrveža. Miren spanec lahko izboljša pozornost in budnost ter zmanjša stres. Kot svetuje dr. Reddy, je najbolje, da greste spat in se zbujate vsak dan ob isti uri.

2. Pazite na prehrano. Izbirajte hranljiva živila, ključnega pomena pa je tudi, da ne izpuščate obrokov. To pomaga ohranjati raven sladkorja v krvi.

Obstajajo tudi določena živila, ki so lahko pri nekaterih posameznikih sprožilci migrene ali stanje poslabšajo. Seznam se seveda razlikuje od osebe do osebe. Najpogosteje so na seznamu: določena vina in siri ter aditivi v živilih, kot je glutaminska kislina.

3. Dovolj pijte. Dehidrirani možgani se skrčijo, odmaknejo od lobanje, kar lahko povzroči pritisk na določene živce in povzroči bolečino.

Pri tem se izogibajte sladkim pijačam in pijačam, ki vsebujejo veliko kofeina – še zlasti v poznih popoldanskih in večernih urah. Čeprav, kot pojasni dr. Reddy, lahko manjša količina kofeina čez dan celo pomaga.

4. Gibanje naj postane navada. Študija, objavljena v publikaciji The Journal of Headache and Pain, je pokazala, da lahko aerobna vadba pomaga zmanjšati število napadov.

Gibanje je tudi sicer pomembno za splošno zdravje možganov. Med vadbo se sproščajo endorfini, ki so naravno sredstvo proti bolečinam.

5. Prepoznajte jih in se izognite sprožilcem migrene – poleg določenih živil. Če opazite, da so določene situacije ali stvari razlog za migrenski napad – to so lahko utripajoča luč, glasna glasba, hrana z močnim vonjem, preveč kofeina … – se poskušajte po svojih najboljših močeh tem stvarem izogniti.

Če niste prepričani, katera živila ali situacije spadajo na seznam sprožilcev, poskusite nekaj časa voditi dnevnik.

6. Stres imejte pod nadzorom – kolikor je le mogoče. To je resnično ključnega pomena za preprečevanje teh neznosnih bolečin. Možnosti vključujejo meditacijo, jogo, akupunkturo, hojo v naravi, čuječnost, pogovor …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.