Preden ugriznete v jabolko ali ovsenim kosmičem dodate jagode ali hruške, te vedno najprej operete. Pri bananah pa običajno ta korak preskočimo, saj menimo, da je njihov olupek dovoljšnja zaščita. Zakaj bi jih bilo priporočljivo oprati?
Banan običajno ne operemo, preden jih pojemo. A nekateri spletni uporabniki trdijo, da bi bilo to treba storiti.
Menijo namreč, da na bananine olupke mušice odlagajo jajčeca, kar lahko povzroči roje teh žuželk. Mušice lahko hitro “preplavijo” prostore, če imajo ustrezne pogoje. Banane naj bi bile še posebej privlačne, saj jih po navadi hranimo izven hladilnika, kjer so magnet za žuželke, je za Self Magazine dejal David Lowenstein z univerze v Michiganu. Banane hitro dozorijo, zato hitreje pritegnejo žuželke kot druge vrste sadja. Samice sadnih ali vinskih mušic bi lahko na olupke odložile do 500 jajčec, ličinke pa se zaradi ugodnih pogojev hitro razvijejo v odrasle mušice.
Ko banane prinesete iz trgovine, ni nujno, da so že polne jajčec, a se to lahko zgodi po nekaj dneh. Po besedah Lowensteina je banane priporočljivo zaužiti, preden postanejo črne, saj ličinke za rast potrebujejo “vlažno snov za razgradnjo”. Jajčeca in ličinke na olupkih niso škodljivi, razen če je lupina poškodovana.
Voda odstrani jajčeca in zaustavi razvoj mušic, tako da se lahko banane z jajčeci “okužijo” šele po nekaj dneh, ko jih že pojeste. Če so mušice – kljub temu da banan nimate doma – prisotne, morda težava ni v sadju.
Da bi se izognili tej nadlogi, je treba kuhinjo redno čistiti, odstraniti ostanke hrane in pregledovati police, hladilnik, shrambo in pomivalno korito. Pogosto so vir žuželk lahko: ostanki hrane v odtoku ali pomivalnem stroju oziroma pozabljen krompir v shrambi.
Se jih pa lahko znebite s pomočjo kisa. V posodo nalijte vinski ali jabolčni kis, ki privabi žuželke.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje