Ali veste, kaj pomeni kratica WC?

Magazin 20. Nov 202313:00 0 komentarjev
stranišče, oznaka, kamp. Premantura, Hrvaška
Oznaka za stranišče v kampu Premantura pri Puli (Foto: Gea Česnovar/FACEBOOK)

V nedeljo smo praznovali svetovni dan stranišč. Ali veste, kaj pomeni kratica WC, od kod prihaja in od kdaj jo uporabljamo?

V nedeljo je bil svetovni dan stranišč, uradni dan, ki ga je uvedla Organizacija združenih narodov (OZN).

Obeležujemo ga 19. novembra, da bi tako opozorili na svetovno sanitarno krizo in spodbudili dejavnosti za njeno reševanje. Po svetu namreč brez varnih stranišč živi 3,5 milijarde ljudi, še 419 milijonov jih še vedno prakticira “odprto defekacijo”, poroča OZN.

Svetovni dan stranišč smo obeležili tudi pri nas z razglasitvijo najboljših in najslabših javnih stranišč, o čemer smo poročali tudi mi.

V večini sveta se danes za označbo javnih stranišč uporablja kratica WC, ki je v nekaterih deželah (tudi pri nas) prešla celo v pogovorni jezik kot “vece”.

Kljub temu da skoraj vsi vemo, kaj kratica označuje, pa vsi ne vedo, od kod je prišla. WC je kratica za angleško besedo “Water Closet”, kar pomeni “omara ali zaprt manjši prostor z vodo”. V preteklosti so bila namreč stranišča v zelo majhnih prostorih, tudi v posebnih omarah. Ponekod so bile v teh prostorih tudi kadi ali oprema za umivanje. Kratico so začeli uporabljati okoli leta 1900.


BONUS VIDEO: Plamenci tokrat še bolj množično na naše soline