Ali veste, kakšna je razlika med mandarino in klementino?

Magazin 26. Okt 202309:48 1 komentar
ženska lupi mandarine
Foto: PROFIMEDIA

Mandarina in klementina ... zveni, kot imeni dveh sester. Pa v resnici nista. Sta bolj "mati in hči". Katera je katera? Ju ločite?

Jesen in zima sta običajno čas mandarin, klementin, pomaranč, limon in drugih agrumov.

Medtem ko je večino teh sadežev med seboj lahko razlikovati, sta si mandarina in klementina najbolj podobni. Že imeni, če ju izgovorimo skupaj, zvenita, kot da sta sestri, vendar sta, biološko gledano bolj “mati in hči”.

Še do nedavnega je rod citrusov, kamor spadata oba sadeža, štel enajst vrst, potem pa so strokovnjaki določili, da obstajajo samo tri osnovne vrste (limone, mandarine in pomelo), vse ostale pa so križanci – ja, tudi pomaranča je križanec (najverjetneje med mandarino in pomelom), prav tako limeta, grenivka in kumkvat.

V primeru mandarine in klementine je torej mandarina “mati”, klementina pa njena “hči”. Pa poglejmo, kako ločimo eno od druge.

mandarine, zabojček, sadje, citrusi, agrumi
Mandarine (Foto: PROFIMEDIA)

Mandarine

Mandarine (Citrus tangerina) naj bi prihajale iz jugovzhodne Azije.

V trgovinah jih po navadi lahko kupimo od novembra do aprila. So slajše od pomaranč, a tudi malce kiselkaste. Prepoznamo jih po vonju, in tanki lupini, ki se relativno lahko lupi, sadež pa običajno vsebuje nekaj pešk. V trgovinah običajno dobimo malce manj zrele mandarine, ki so včasih bolj rumenkasto zelenega odtenka.

klementine, zabojček, sadje, citrusi, agrumi
Klementine (Foto: PROFIMEDIA)

Klementine

Klementine naj bi najprej vzgojili v Alžiriji (čeprav o tem ni enotnega mnenja) s križanjem pomaranče in mandarine.

Tudi o tem, po kom so dobile ime, obstajata dve teoriji. Po prvi naj bi jih vzgojil francoski pater Clement Rodier iz nekega samostana v Alžiriji, drugi pa njihov izvor pripisujejo alžirskemu duhovniku Pierru Clementu. Tretji viri pa medtem trdijo, da so klementine v resnici že zdavnaj gojili na Kitajskem, od koder naj bi prišle v Sredozemlje. Kakor koli že, od leta 1940 jih ponujajo tudi v trgovinah.

Podobno kot mandarine so tudi klementine sladki oranžni sadeži, ki se lahko lupijo. Od mandarin pa se razlikujejo predvsem po malce bolj sploščeni obliki, izrazitejšem vonju ter malce bolj sijoči, izrazito oranžni lupini s temno “piko” na vrhu. Večinoma so tudi precej slajše od mandarin. Običajno jih je lažje olupiti kot mandarine, v sadežu pa redko najdemo kakšno peško.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje